7. kesäkuuta 2019

Sukupuolten keskimääräiset erot ja pään kehittyminen vauvamaisesta aikuiseksi. Lisäksi kauniista huulista ja muutenkin kasvoista.

Katselin Google Scholar:sta varsinkin uusia kirjoituksia tai tutkimuksia sukupuolten eroista, mutta eipä näyttänyt äkkiseltään löytyvän erityisen mielenkiintoista, mutta samalla tulee myös vastaan vanhempia tutkimuksia. Nämä alla olevat kuvat olen varmaan jo muutaman kerran aiemmin näyttänyt, mutta ovat kyllä hyvin mielenkiintoisia ja havainnollistavia. Ylimmällä rivillä oleva kuva on poimittu japanilaisten tutkimuksesta, jossa tutkittiin sukupuolten eroja kasvoissa, jonka takia otettiin 200 japanilaisesta kolmiulotteinen kuva, joista puolet oli naisia.

Tutkimuksessa havaitaan tyypillisiä eroja sukupuolten välillä naisilla ollen pyöreämmät poskipäät, pienempi leuka, kapeampi otsa, vähemmän kulmakarvojen kohdalla havaittavaa luun eteenpäin työntymää, suuremmat silmät ja pienempi nenä. Kuvankäsittelyllä tai kauneushoidoilla tekemällä sopivasti tällaisia muutoksia kasvoon voi naisen kauneutta lisätä. Alla kuvassa näkyy keskellä kaikista tutkimukseen osallistuneista tehty keskimääräinen kasvo, jonka vieressä vasemmalla on keskimääräinen mies ja oikealla keskimääräinen nainen. Muiden kasvojen osalta on korostettu kasvojen maskuliinisuutta miesten osalta ja naisten osalta feminiinisyyttä

Ei tässä aikuisen naisen tarvitse tytöltä näyttää vaikka onhan osalla miehistä erikoista mieltymystä. Naisella feminiinisemmät ja kauniit kasvot nähdään enemmän nuorille tyypillisenä, jos taas maskuliiniset kasvot ovat enemmän aikuismaisempia esim. suuremmalla leualla ja nenällä. Aasialaisilla naisilla on tietenkin keskimäärin enemmän lapsenomaiset kasvot, mutta onhan myös aikuisemmalta näyttäviä kasvoja, jota myös ikääntyminen aiheuttaa. Vaikka kasvot olisivat lapsenomaiset, niin pää on kuitenkin yleensä kooltaan aikuisille tyypillinen, että eihän esim. vauvan kasvot suurentamalla metrin pituisiksi muutu aikuisen näköisiksi vaikka pää olisi suurempi, joten kyse on kasvon muodoista ja kasvon osien sijoittumisesta. Voihan tietenkin osalla hyvin nuorelta näyttävillä naisilla olla selvästi pienempi pää tai etäisyys silmistä leuanpään alaosaan.

Alin kuva liittyy tutkimukseen, jossa kuvattiin kolmiulotteisesti 452 pojan ja 442 tytön päitä. Tarkoituksena oli havainnoida kasvoissa kasvuiässä tapahtuvia muutoksia ja saatua tietoa voidaan vaikka käyttää epänormaalin kehityksen tunnistamisessa. 16-vuotialla pojilla on tyttöihin verrattuna keskimäärin suurempi pää, enemmän taaksepäin kallistuva otsa, kohoumaa kulmakarvojen kohdalla, lättänämmät posket, suurempi nenä ja leuanpää. Sukupuolilla on havaittavissa eroa jo kauan ennen murrosikää ja merkittävä syy miesten maskuliinisempaan päähän olisi nopeampi pään osien kasvu.

Kuvassa on poikien ja tyttöjen kolmiulotteisia päitä 1 vuodesta 16 vuoteen. Sininen väri näyttää sisäänpäin ja punainen väri ulospäin pään muodossa tapahtuvan muutoksen. Difference päät näyttävät poikien päissä havaittavan eron tyttöjen päihin. Pattern päissä voi havainnoida sukupuolilla tapahtuvia muutoksia. Poikien päissä voi havaita olevan enemmän punaisempaa nenää, alaleukaa, otsan alaosaa verrattuna tyttöihin, jonka takia ne kehittyvät keskimäärin suuremmiksi aiheuttaen miehille maskuliinisempaa ja iäkkäämpää ulkonäköä myös sinisen värin perusteella lättänämpien poskien takia, joka olisi kielteistä naisten kannalta.

Keskimäärin sukupuolilla on eroa, mutta myös on samankaltaisuutta osan miehistä ollen enemmän kasvoiltaan naismaisia ja osan naisista miesmäisiä. Eipä taida miestä täysin haitata, jos kasvot ovat esim. söpömmät, mutta toisaalta naisia myös miellyttää enemmän maskuliiniset voimakkaammat kasvot vaikka ei pitkän parisuhteen osalta yleensä äärimmäisen maskuliiniset kasvot. Naisen kannalta ei tietenkään maskuliinisemmat tai enemmän miehille tyypilliset kasvot ole hyviä vaikka onhan olemassa erikoisia miehiä, jotka tykkäävät lihaksikkaita kasvoiltaan maskuliinisista naisista.

Ihmisen aivo osaa aika hyvin määritellä sukupuolen, jonka sen voi päätellä tekevän hyvin nopeasti monien tekijöiden perusteella. Sukupuolilla ilmenee kaikenlaista vaihtelua kasvoissa, jota ei tällaiset keskimääräiset kasvot tuo esille, että jollain miehellä voi olla pieni nenä ja alaleuka, mutta siitä huolimatta aivo tunnistaa sukupuolen vaikka voihan varsinkin osa sukupuoltaan vaihtaneista näyttää hyvin naiselta, mutta tällöin heillä on tietysti selvästi naiselliset kasvot, koska ei se kaikilta onnistu ja osa voi näyttää rumilta iäkkäiltä naisilta esim. isolla nenällä ja leualla.

Japanilaisilla voi havaita olevan nenässä korkeutta, mutta kuitenkin keskimäärin enemmän mataluutta kuin eurooppalaisilla. Tästä voisi helposti päätellä korkean tai eteenpäin työntyvän nenän olevan maskuliininen. Tämä on tietenkin jokaisen omaa näkemystä tai mieltymystä, mutta maskuliinisuus määräytyy kuitenkin samaan rotuun tai etniseen ryhmään kuuluvien miesten ulkonäön perusteella. Jos eurooppalaisilla miehillä on keskimäärin enemmän eteenpäin työntyvät nenät kuin japanilaisilla miehillä, niin eurooppalaisilla naisilla saa olla vähän enemmän eteenpäin työntyvät nenät kuin japanilaisilla naisilla. Korkeampi nenä kuuluu myös yhtenä osana eurooppalaiseen ja aikuismaisempaan ulkonäköön.

Sitä voi muistaakseni havaita tutkijoiden sanovan esim. leveän nenän olevan maskuliininen. Miehillä on keskimäärin leveämmät ja muutenkin suuremmat nenät kuin naisilla. Osalla esim. mustista naisista on selvästi leveämmät nenät kuin esim. eurooppalaisilla ja itäaasialaisilla naisilla, mutta samaan tapaan nenä ei ole maskuliininen, jos sitä vertaa mustaan mieheen, joiden olettaisi paremmin nenästä tykkäävän. Tietenkin eurooppalaisen ja aasialaisen miehen näkökulmasta on kuitenkin vaikeampaa tykätä leveämmästä nenästä naisella, koska sen pitäisi mielellään olla pienempi kuin miehellä. Leveässä nenässä on kyse enemmän kuumaan kosteaan ilmastoon sopeutumisesta, jos kapean korkea nenä on enemmän viileän kuivaan ilmastoon sopiva.

Kerrotaan sitä yleensä myös kauniilla naisella olevan suuremman näköiset silmät, jotka ovat myös naisilla keskimäärin suurempia kuin miehillä. Japanilaisissa kasvoissa voi havaita silmien muuttuvan kapeammiksi ja vihaisemmilta vaikuttaviksi maskuliinisissa kasvoissa, jos taas äärimmäisen feminiinisessä kasvossa silmät ovat hyvin suuret aiheuttaen osaltaan enemmän söpöä ja vauvamaiselta vaikuttavaa ulkonäköä. Naisen kauneudessa on tärkeää, että silmät eivät näyttäisi vihaisilta tai liian pieniltä, mutta kyllä aikuisella naisella silmät voivat olla kapealta näyttäviä kunhan eivät ole samankaltaisia kuin enemmän miehillä, joten keskimääräisellä japanilaisella havaittavat silmät ovat vielä hyviä naisen kauneudessa, jotka myös lisäävät aikuismaista ulkonäköä, mutta onhan myös suuremmat silmät naisella kauniita. Aasialaiseen ulkonäköön ja kauneuteen osaltaan kuuluu kapeammalta ja aasialaiselta muodoltaan vaikuttavat silmät, joten niiden ei pidä olla suuren näköisiä.

Tarkastellaan vielä näitä alla olevia päitä ja niissä havaittavien muotojen vaikutusta naisen kauneuteen. Aikuisen kasvot näyttävät paljonkin poikkeavan pienestä vauvasta varsinkin kasvon keskiosassa ja alaosassa tapahtuvasta eteenpäin ja alaspäin työntymisestä tai kasvamisesta. Tämä vaikuttaa osaltaan otsan muotoon, joka vauvoilla tai pienillä lapsilla on enemmän pyöristyneen näköinen sen muuttuen sivusta katsottuna aikuisilla vähemmän pyöreäksi, suoremmaksi ja varsinkin maskuliinisilla miehillä hyvin kaltevaksi vaikka kyse on myös geneettisistä tekijöistä kuinka pöyristyneeltä, lättänältä tai taaksepäin kaltevalta otsa näyttää. Liian taaksepäin kalteva otsa ei ole kaunis naisella ja se on myös epätasapainoista, että kauniimpaa on pieni pyöreä muoto otsassa tai pienempi otsan taaksepäin kaltevuus naisella. Tällaista kaunista otsaa voi nähdä esim. japanilaisissa sivuprofiileissa oikealla, jos vasemmalla on enemmän rumempaa naisen kannalta.

Miehillä ilmenee enemmän kulmakarvojen luona havaittavaa luun kohoumaa tai eteenpäin työntymistä, joka osaltaan vähentää otsan pyöreyttä. Tämän takia naisella ei saa olla tuossa kohtaa miehille tyypillisempää kohoumaa, koska se on myös selvästi maskuliinista. Muutenkin on parempi, jos otsa ei liialti työnny silmän värikalvosta eteenpäin. Eurooppalaisella naisella saa olla vähän enemmän otsan alaosassa eteenpäin työntymää kuin tyypillisesti aasialaisilla naisilla, joka olisi eurooppalaisella naisella mielellään enimmillään n. 15 mm. Jos on paljon enemmän, niin se on rumaa maskuliinista ulkonäköä. Silmän yläpuolella havaittavaa eteenpäin työntymä voi esim. pienentää silmiä, siirtä kulmakarvoja liian alas aiheuttaen vihaisempaa ulkonäköä ja tehdä silmistä liialti kuopassa olevan näköisiä. Sitä voidaan havaita monia ihmisiä miellyttävän enemmän kasvosta esille työntyvät vähemmän varjossa olevat näyttävät silmät vaikka ei tässä taida monikaan mulkosilmistä tykätä.

Jatketaan sivuprofiilin tarkastelua seuraavana ollen nenä, jonka osalta pidetään enemmän maskuliinisena ulkonäkönä suurempaa, korkeampaa ja kuperampaa muotoa, jos enemmän feminiinisempi nenä on pienempi ja koverampi nenänpään osoittaen vähän ylöspäin. Kyllä naisellakin saa olla nenän silta suorempi tai vähän kuperakin, että kyse on enemmän nenän koosta, mutta eipä tässä monikaan näytä ainakaan suuresti kuperista nenistä tykkäävän. Nenän yläosassa olisi selvästi feminiinisistä, jos otsan alaosa ei työntyisi liialti nenän yläosan edelle. Sitä voi osalla kauniista naisista havaita nenän yläosan menevän suoraan ylöspäin otsalle ilman mutkaa, mutta eipä pieni mutka haittaa, jos se ei ole liian jyrkkä tai suuri vaan esim. enemmän pyöristynyt, jota ilmenee myös pienillä lapsilla ja onhan noissa japanilaisten naisten sivuprofiileissa vähän myös mutkaa.

Kerron tässä samoja asioita naisen kauneudesta kuin edellisessä kirjoituksessa ja siellä myös muokkasin osaltaan varsinkin naisen otsan muotoa ja nenän yläosaa enemmän feminiiniseksi, mutta saahan naisella olla vähän jokseenkin maskuliinisena nähtävää kulmikasta ulkonäköä tehden kasvoista enemmän aikuisemmat, joka ei kaikkia miellytä, jos tykkää enemmän siroista, pyöristyneistä, sulavalinjaisista ja vähemmän kulmikkaista tyttömäisistä kasvoista. Eikä tuossa otsan alaosan eteenpäin työntymisessä aina ole kyse maskuliinisuudesta vaan kyse voi olla siitä, että nenän yläosa on liian matala verrattuna eteenpäin työntyvään otsaan, joten tekemällä nenää korkeammaksi voi tasapainoittaa sivuprofiilia vähentäen kulmikkuutta. Jos nenä on jo valmiiksi hyvin kookas ja eteenpäin työntyvä, niin silloin ongelma on liialti eteenpäin työntyvässä otsan alaosassa, jota voidaan vähän pienentää poistamalla luuta. Lisäksi sitä voidaan esim. implantilla muotoilla liian kaltevaa otsaa ja siirtää kulmakarvoja ylemmäs.

Ihmisiä myös miellyttää varsinkin naisella näkyvät pyöristyneemmät poskipäät, jota myös saa aikaan hymyilemällä. Japanilaiset tutkijat toivat esille yhden syyn naisten pyöreämpiin poskiin olevan hymyilemisessä, jota naiset tekevät enemmän ja siten kasvattavat kasvon lihasten kokoa. Onhan naisilla pyöreämmissä kasvoissa kyse myös estrogeenistä lisäten rasvaa. Kielteinen puoli erilaisissa ilmeissä on niistä ajan kuluessa aiheutuvat rypyt, että katsomalla kuinka joku nuori ilmehtii voi päätellä hänellä vanhana olevat korostuneet rypyt. Pusuhuulet ovat myös tärkeä osa naisen ulkonäköä, joiden voi havaita pysyvän japanilaisilla Ricketts:in E-linjan takana, joka tiettävästi yleisemmin miellyttää ihmisiä. Näkemäni perusteella japanilaisilla voi myös nenän yläosa olla silmien takana tai huulet yli E-linjan, mutta ihmisille on tyypillistä näiden eri kasvon osien erilaiset sijainnit, jonka takia ulkonäkö ei kaikkia miellytä, jos ne poikkevat liialti keskimääräisestä tai feminiinisestä naisen kasvosta.

Alaleuan ja leuanpään on hyvä olla naisella pienempi, lyhyempi ja kapeampi kuin tyypillisesti miehillä ja leuanpää ei saa huulten tai otsan alaosan edelle työntyä vaan olla enemmän suorassa linjassa otsan alaosaan. Ihmisiä paljon miellyttää keskimääräiset kasvot, jonka takia naisen olisi hyvä näyttää enemmän keskimääräiseltä naiselta, mutta sitä on myös havaittu monia miellyttävän keskimääräistä enemmän feminiiniset kasvot, joka tarkoittaa esim. pyöreämpiä poskipäitä tai poskia, pyöristyneempää otsaa, suurempia silmiä, pienempää nenää ja leukaa, mutta tämä on myös jokaisen omaa mieltymystä kuinka aikuismaisista ja voimakkaista kasvoista naisella tykkää.

Edestä japanilaisia kasvoja katsottuna voi havaita pituuden vasemman värikalvon vasemmalta reunalta oikean värikalvon oikeaan reunaan olevan sama kuin värikalvon yläosasta huulten väliin. Tämän kerroin aiemmin olevan tyypillistä kauniille naisille, jonka voi havaita pätevän myös japanilaisiin, jonka takia olen todennut kauniiden naisten olevan paljonkin samankaltaisia, koska ihmiset näyttävät näkevän kauneuden pitkälti samalla tavalla vaikka jotain rodullisia eroja olisi kasvoissa. Kerroin tässä varsinkin sivuprofiilin kauneudesta, mutta en viitsi enempää toistella, koska alussa jo kerroin kauniista kasvoista myös edestä katsottuna, joka pätee paljonkin myös japanilaisiin.

Vielä voisi kuitenkin mainita poskissa havaittavan pyöreyden, jota on varsinkin vauvoilla ja enemmän naisilla kuin miehillä. Poskien pyöreys ja täyteläisyys yleensä vähenee ikääntyessä ellei ole lihava, mutta esim. monilla aasialaisilla naisilla voi havaita poskien pysyvän hyvin pyöreinä tai täyteläisinä aiheuttaen osaltaan söpömpää kasvoa, jos taas kapeat posket ovat enemmän aikuismaisia ja hyvin kuoppaiset iäkkäitä. Aasialaiset naiset osaltaan käy poistamassa poskista rasvaa, jotta kasvot näyttäisivät enemmän kapeilta tai soikiomaisilta. 16-vuotiaista harmaista päistä voi todennäköisesti hyvin moni tunnistaa naisen vaikka siinä ei ole monia sukupuolen tunnistamista parantavia tekijöitä naisilla ollen useimmin pidemmät hiukset ja meikatut kasvot, jos taas miehillä on usein esim. parransänkeä.


Huomasin tutkimuksesta löytyvän kooltaan vain 384 kt mp4 video, jossa voi pään muodossa tapahtuvia muutoksia tarkemmin havainnoida.


Ajattelin jo ennen tuon yllä olevan videon löytämistä, että sitä voisi tehdä animaation tai videon päissä havaittavista eroista, jotta voi paremmin havainnoida eroja. Tuossa yllä olevassa videossa ei ole kaikkia tutkimuksesta löytyviä kuvia, jonka takia aloin tekemään videota. Muutin kuitenkin mieleni, mutta nämä alla olevat kuvat on oikeasti tehty oikein 1920x1080 resoluutiolle vaikka harmillisesti Blogger haluaa aina muuttaa 1600 pikseliin. Klikkaamalla hiiren vasenta painiketta ja vierittämällä keskimmäisellä rullalla edestakaisin voi myös havainnoida keskimääräisiä eroja 1-, 4-, 10- ja 16-vuotiaiden välillä, mutta myös sukupuolten eroja pään muodossa.

En ole todennäköisesti täysin oikein näitä päitä kohdistanut ja pään kokokin voi olla jossain määrin väärä, mutta aiemmin kerrottuja muutoksia ja eroja voi kuitenkin päissä havaita. Tutkijat eivät kertoneet tarkemmin sentteinä ja milleinä kuinka paljon kasvon osissa tapahtuu muutoksia. Joku aika sitten näytin osaltaan Leslie Farkas:in tekemistä tutkimuksista taulukkoja, joista käy ilmi 1-vuotiaalla tytöllä pään pituuden olevan leuanpään alaosasta päälakeen keskimäärin 173 mm ja pojalla 178,1 mm, joten voi havaita sukupuolilla olevan eroa vaikka jossain määrin taitaa olla vaikeaa erottaa pieniä poikia ja tyttöjä toisistaan, mutta tunnistamista helpotetaan pukemalla tytöt vaikka punertaviin tai tyttömäisiin vaatteisiin ja kasvattamalla pidemmät hiukset.

16-vuotiailla tytöillä sama pituus on 224,3 mm ja pojilla 236,1 mm. Näistä luvuista voi huomata 1-vuotiaalla pään olevan n. 75% aikuisen pään pituudesta eroa ollen tytöillä 51,3 mm ja pojilla 58 mm. Naiset ovat keskimäärin enemmän pään kooltaan lähempänä lapsia, joka monia miellyttää lisäten myös feminiinistä ulkonäköä, jos kuitenkin suurelta näyttävä pää nähdään enemmän maskuliinisena. Tutkijoilla on kuvissa päät pituudeltaan tai kooltaan vääriä, jonka takia mittasin 16-vuotiaan pojan pään pituuden kuvassa pikseleinä ja jaoin sen 236,1 mm. Tuloksen kerroin esim. 1-vuotiaan tytön pään pituudella milleinä ja tällä tiedolla pystyi tekemään päistä pikseleinä enemmän oikean kokoisen. Nyt vauvoilla ja muillakin päät vaikuttaa kooltaan paremmilta. Löysin FaceBace sivuston, josta löytyy monia päihin liittyviä mittauksia. Näistä mittauksista voi havaita, että ne eivät ole täysin samanlaisia, koska siihen vaikuttaa osaltaan tutkimukseen osallistuneiden erilaisuus.

Alkuaan alla ei ollut 4- ja 10-vuotiaita, mutta sulavasti muuttuvaan animaation olisi vielä paljon tehtävää. En viitsi enempää näitä tehdä, mutta 4-vuotiaat valitsin alle, koska Farkasin tutkimuksissa tuotiin esille pään muuttuvan suuresti kooltaan, jonka takia pieni lapsi ei enää näytä vauvalta. Tämän jälkeen pään kasvu hidastuu ja 10-vuotiaana ei vielä ole monilla murrosikä alkanut, jonka takia tuon iän valitsin. Pojilla murrosikä alkaa vuosi myöhemmin, jonka takia osa tytöistä voi olla erikoisen suurempia verrattuna poikiin, että voivat vaikka antaa turpiin pahoille kääpiöiksi jääneille kiusaaja pojille. Tytöillä murrosikä päättyy aiemmin kuin pojilla, jonka takia voi huomata 16-vuotiaan pojan päässä paljon punaista väriä lisäten maskuliinista ulkonäköä, joka tietenkin monia naisia miellyttää.

10-vuotiaissa päissä voi havaita sukupuolten olevan kasvoiltaan aika samankaltaisia, jota on myös nuoremmissa, mutta 16-vuotiaassa päässä pojalla on selvästi miehekkäältä vaikuttavaa ulkonäköä vaikka tuo ei ole varsinkaan äärimmäisen maskuliinista. 16-vuotiaan tytön pää on enemmän samankaltainen verrattuna 10-vuotiaisiin päihin ja osalla aikuisista naisista päät voivat olla kooltaan tai muodoltaan samankaltaisia kuin nuorilla teineillä, joka näyttää monia ihmisiä miellyttävän. Olen sanonut aasialaisilla naisilla olevan enemmän lapsenomaista ulkonäköä, joka johtuisi osaltaan kasvon mataluudesta ja poskien pyöreydestä, mutta tietenkin aasialainen nainen on enemmän aasialaisen lapsen näköinen, jos taas eurooppalainen tyttömäiseltä tai nuorekkaalta näyttävä nainen on samankaltainen kuin eurooppalainen tyttö tai nuori teini.






Lähde - 2 - Attractive - Dimorphism - Contribution - Compassionate - FISWG

Google Scholar:sta tutkimuksia etsiessä tuli vastaan kirjoitus, jossa kerrottiin sivustosta, jossa voi katsella kolmiulotteisia kiinalaisia päitä ja niistä otettuja mittoja. Kyseistä sivustoa ei näytä olevan ainakaan vielä kaikkien saatavilla, mutta sitä voi tuosta FaceBase linkistä katsoa. Halusin kuitenkin löytää kolmiulotteisia päitä aasialaisista, joten löysin toisesta tutkimuksesta keskimääräisiä päitä kiinalaisista. Kiinalaisten päät oikealla yllä eivät näytä olevan samassa asennossa, että ne näyttävät vähän katsovan ylöspäin ja oikealle. Siirsin päitä vähän alemmas, jotta silmät olisivat samassa kohtaa kuin yllä olleissa päissä.

Laitoin pään pituuden samaksi kuin yllä olevissa kuvissa vaikka olisi jotain keskimääräistä eroa, jonka takia pään koko voi olla vähän väärä. Ainakin yhden tutkimuksen perusteella kiinalaisilla olisi vähän leveämmät päät, joka vastaisi yleistä käsitystä, että aasialaisilla on enemmän pyöreämmät päät ja taas eurooppalaisilla enemmän kapeammat päät, mutta kyse on tietenkin keskimääräisistä eroista. Kuitenkin selvinä eroina kiinalaisilla on aasialaiselta näyttävät kapeammat silmät ja vähän leveämpi nenä. Alla sivuprofiilissa olevat päät olivat paremmassa asennossa ja laitoin silmät samaan kohtaan. Tuossa voi havaita kasvon mataluuden vaikka nenän yläosa ei ole täysin matala, mutta näissä päissä on kyse keskimäärästä, jonka takia nenän korkeudessa tai eteenpäin työntymisessä ilmenee vaihtelua, joka myös pätee nenän leveyteen ja muuhunkin päässä.

Vasemmalla yllä olevan kuvan olen tainnut jo muutaman kerran näyttää. Kyse on kiinalaisten tutkimuksesta, jossa tarkastellaan geneettisiä syitä eurooppalaisten, uiguurien ja kiinalaisten erilaiseen ulkonäköön. Uiguurit ovat geneettisesti ja ulkonäöllisesti eurasialaisia, joiden joukossa ilmenee myös enemmän eurooppalaiselta vaikuttavaa ulkonäköä ja enemmän kiinalaiselta näyttävää. Viimeinen kuva liittyy osaltaan alussa mainittuun sivustoon, että tuossa näytetään kuinka kiinalaisten päitä on skannattu. Naisella näyttäisi olevan kaunista aasialaista kasvoa ja naisilla voi havaita olevan värjätyt hiukset. Muistaakseni tällaista hiusväriä käyttää myös monet japanilaiset naiset. Joskus taisin tätä aasialaisten naisten hiusten värjäämistä ihmetellä, jota jotkut pitää kielteisenä, koska näkevät sen esim. haluna olla jotenkin eurooppalainen nainen. Pidän tällaista ajattelua jokseenkin hölmönä ja kyllä erilaiset hiusvärit näyttää myös aasialaisille naisille sopivan. Joku voi olla eri mieltä, mutta tällöin kyse voi olla tottumisesta.

Sivuprofiilissa monia miehiä näyttää miellyttävän naisella mataluus vaikka ei sen tarvitse olla yhtä matala esim. eurooppalaisilla naisilla kuin on usein aasialaisilla naisilla. Osalla aasialaisista naisista ilmenee halua omata enemmän korkeampaa nenää, jos taas länsimaissa ilmenee enemmän halua omata matalampaa, jonka tuloksena nenät on enemmän samankaltaisia. 16-vuotiaan tytön sivuprofiilissa nenän alaosan pituus, joka on sieraimien takaa nenänpäähän on puolet pituudesta sieraimen alaosasta silmän yläosaan. Tämä on näkemäni perusteella hyvin tyypillistä kauniille naisille. Nenä ei mielellään saa olla paljoakaan tätä pidempi, mutta se voi olla matalampi, jota myös ilmenee eurooppalaisilla naisilla. 16-vuotiaan tytön sivuprofiilissa nenän alaosan pituus on n. 28 mm ja kiinalaisen naisen sivuprofiilissa n. 21 mm. Aiemmin olen väittänyt kauniin nenän pituuden olevan n. kaksi värikalvoa, jos yksi värikalvo on n. 12 mm, joten pituudet näyttää hyviltä vaikka tämä on lopulta jokaisen omaa mieltymystä kuinka suuresta nenästä tykkää.


Lähde - 2 3 - 4 - 3D Chinese - SizeChina - Miss Korea - Miss Italy - FaceBase

Ylempänä näkyneet harmaat kolmiulotteiset kasvot ovat jokseenkin omituisen näköisiä, joten päätin vielä tehdä yhden kuvan, jossa kasvot ovat enemmän ihmisen tai luonnollisen näköisiä silmillä, ihonvärillä ja monella muulla. Vasemmalle olisi voinut laittaa vaikka taulukon liittyen kasvon eri osien pituuksiin, mutta päätin kuitenkin laittaa David Dubnitskiy:in uusimpiin lukeutuvan valokuvan. Kommenteissa yksi nainen ei tykkää siitä, että mallilla näkyy selkärankaa, johon syynä pitää laihuutta vaikka tuo taitaa olla ihmisille yleistä. Toinen taas pitää kielteisenä jalkaterän likaisuutta vaikka syynä voi maali ja kolmas ihmettelee Venuksen kuoppien puuttumista.

Itse ajattelin, että kuvaan voisi sopia taustalle taulujen joukkoon taulumainen peili, josta näkyisi naista edestä. Oikealla on taas aiemmin näkynyt Shutterstock sivustolta löydetty nainen ja vieressä japanilaisten ikääntymistä tarkastelevasta tutkimuksesta keskimääräinen nuoren japanilaisen naisen kasvo. Alla sivuprofiileista voi havaita Shutterstock naisella olevan vähän pienempi nenä n. 25 mm kuin 16-vuotiaan tytön päällä. Otsan voi myös havaita olevan vähemmän pyöristyneen näköinen. Ei tuollainen otsan muoto vielä haittaa, mutta tietenkin joitakin miehiä miellyttää enemmän pyöreämpi tai lapsille tyypillisempi otsa naisella, jota on enemmän 16-vuotiaan tytön päässä.

Shutterstock naisella voi myös havaita otsan olevan vähän takana, mutta se voisi olla enemmän samassa kohtaa, jos kääntäisi 16-vuotiaan tytön päätä taaksepäin. 16-vuotiaan tytön päässä leuanpää on vähän takana verrattuna otsan alaosaan tai glabellaan, joten kääntämällä päätä olisi otsa ja leuanpää suorassa linjassa. Jos leuanpää tai alaleuka on hyvin alikehittynyt, niin eipä päätä kääntämällä normaalia ulkonäköä saada aikaan pään vaan kallistuen ylöspäin. Usein kauniilla naisilla voi otsan alaosasta vetää suoran viivan suurin piirtein nenän alaosan takaosaan, josta suurin piirtein suoraan alaspäin pitäisi olla leuanpään, jonka on hyvä olla vähän huulten takana.

Ihmisillä aivo määrittelee kasvon kauneuden hyvin nopeasti, mutta tämän jälkeen on vaikeampaa alkaa selittämään, miksi esim. alaleuka näyttää alikehittyneeltä tai ylikehittyneeltä. Katsomalla ihmisten tai kauniiden keskimääräisiä kasvoja saa helposti vastauksen vaikka saahan keskimääräiseen kasvoon verrattuna olla vähän vaihtelua. Aivossa taitaa olla kolmiulotteinen keskimääräinen ihmisten pää, jolta olisi suurin piirtein hyvä näyttää, että jos jonkun pää poikkeaa liialti keskimääräisestä, niin se näyttää rumalta. Tämän perusteella voisi ajatella eurooppalaisten näkökulmasta esim. aasialaisten näyttävän rumilta, koska poikkeavat jossain määrin keskimääräisestä eurooppalaisesta kasvosta.

Kuitenkin voidaan sanoa kauniisiin aasialaisiin kasvoihin pätevän paljon samoja asioita kuin kauniisiin eurooppalaisiin kasvoihin, että osa aasialaisista kasvoista vaan näyttää esim. nuorekkailta tai lapsenomaisilta, joten eihän sellaista ihmisen aivo näe kielteisesti. Onhan tässä myös kyse tottumisesta erilaisiin kasvoihin, että jos ei ole paljoakaan katsonut aasialaisia naisia, niin kasvot voivat esim. matalina ja aasialaisen näköisten silmien takia näyttää erikoisilta, mutta sitten kun on kasvoihin tottunut, niin huomaa paremmin monien aasialaisten naisten kauneuden. Eipä tästä huolimatta aasialaisten naisten kasvot kaikkia täysin miellytä, jos tykkää enemmän eurooppalaisesta tai eurokeskisemmästä ulkonäöstä, mutta kyllä monilla aasialaisilla naisilla on kasvoissa paljon feminiinistä kauneutta, joten ei ole ihme, jos monet eurooppalaiset miehet niistä tykkäävät.

16-vuotiaan tytön päässä nenän silta näyttäisi olevan suora, joka taitaa olla keskimäärin eurooppalaisille tyypillinen, joka osaltaan selittäisi monien mieltymystä tällaiseen nenään, jos osalla nenä voi olla liian kupera tai kovera. Kaikki eivät täysin tällaista halua vaan vähän koverampaa muotoa, jonka voi sanoa lisäävän feminiinistä ja nuorekasta ulkonäköä. Alastonmallilla näyttäisi olevan suora nenän silta, joka voidaan nähdä enemmän aikuisempana ja näyttävänä naisen nenänä. Nenän on kuitenkin hyvä olla naisella selvästi pienempi, kapeampi ja matalampi kuin keskimäärin miehillä havaittava nenä vaikka muodoltaan olisi samankaltainen.

Sitä voisi ajatella muutamien millien eron olevan pientä, mutta ihmisen aivo selvästi näkee pieniä eroja kasvoissa, jonka takia esim. 5 milliä pidempi nenä riittää joidenkin mielestä tekemään nenästä liian suuren näköisen. Ei tässä kuitenkaan naisten tarvitse ulkonäöllään kaikkia miehiä miellyttää. Jos kuitenkin nenä on samaa kokoa kuin keskimäärin miehillä tai sitä suurempi, niin eipä se sitten enää monia miellytä vaikka naiselle itselleen ei useimmin haittaisi miehellä valtavan suuri nenä, joka kuitenkin voi olla suuri riski tyttären kannalta. Farkas:in tutkimusten perusteella afroamerikkalaisilla naisilla on nenän alaosa keskimäärin leveydeltään 40,1 mm ja valkoisilla amerikkalaisilla naisilla 31,4 mm. Mustilla miehillä sama leveys on 44,1 mm ja valkoisilla miehillä 34,9 mm.

Näistä luvuista voi päätellä valkoisilla miehillä olevan useimmin vaikeuksia tykätä mustien naisten nenistä, jos naisella nenän olisi hyvä olla pienempi kuin miehellä, mutta tuossa oli kyse keskimäärästä, joten tuota kapeammat nenät miellyttää enemmän. Saahan matalampi nenä olla vähän leveämpi, että naisen nenän kauneudessa on osaltaan kyse koosta, jonka takia korkeampi nenäisellä nenän on hyvä olla kapeampi tai jokseenkin kolmiomainen. Muodollisia eroja naisten nenissä saa olla vaikka yleisemmin ei taideta kuperista nenistä tykätä ja eihän tietenkään kaikkia miehiä miellytä naisella esim. matalan leveä nenä, jos sitä tykkää enemmän kapean korkeasta nenän muodosta.


Lähde - 2 - In a Nutshell - Inclinations - Comparison - Rhinoplasty - Eyelid

Olen näistä taulukoista ja kuvista osan aiemmin näyttänyt, mutta alla voi osaltaan havainnoida keskimääräisiä eroja valkoisten, mustien ja japanilaisten naisten välillä. Lähde linkistä löytyy lisää erilaisia etnisiä ryhmiä ja miehiä, joilla tyypillisesti mitat ovat vähän suurempia. Harmillisesti puuttuu paljon kaikenlaisia mielenkiintoisia mittauksia, mutta tuossa voi havaita sieraimien leveimmistä kohdista mitattuna nenän alaosan leveyden al-al, joista mustien ja valkoisten naisten leveyden jo mainitsin, mutta japanilaisella naisella leveys olisi keskimäärin 37,1 mm, joka olisi 3 milliä vähemmän kuin mustilla naisilla ja 5,7 milliä enemmän verrattuna valkoisiin naisiin.

Länsimaisessa kauneusihanteessa pidetään hyvänä tai tasapainoisena, jos nenä olisi silmien välillä ja leveydeltään sama kuin silmän leveys nenän näyttäen tällöin myös pienemmältä vaikka saahan siinä olla vähän vaihtelua. Taulukoista löytyy en-en mittauksia silmien välisestä etäisyydestä, joka olisi mustilla naisilla 34,4 mm, valkoisilla naisilla 31,6 mm ja japanilaisilla naisilla 35 mm. Tämän tiedon perusteella valkoisilla naisilla mahtuu useimmin nenä kokonaan silmien väliin. Japanilaisilla muutama milli yli ja mustilla naisilla enemmän, että tämän voi havaita erilaisten naisten kasvoja katsomalla, mutta onhan myös kapeampi nenäisiä mustia ja aasialaisia naisia.

Silmän leveys en-ex on mustilla naisilla 32,2 mm, valkoisilla naisilla 30,7 mm ja japanilaisilla naisilla 29,2 mm. Näistä luvuista voi havaita valkoisilla naisilla olevan lähes yhtä leveä silmä kuin nenä, joten kasvon osat ovat ainakin tältä osin paremmin tasapainossa, koska ei ole edestä katsottuna leveää nenää viemässä huomiota silmiltä. Kasvon leveys zy-zy olisi mustilla naisilla 130,5 mm, valkoisilla naisilla 129,9 mm ja japanilaisilla naisilla 141,2 mm. Alaleuan leveys go-go on mustilla naisilla 96,7 mm, valkoisilla naisilla 91,1 mm ja japanilaisilla naisilla 115,6 mm.

Nämä kaksi leveyttä selittävät osaltaan aasialaisilla naisilla useimmin havaittavia pyöreitä tai vähän leveämpiä kasvoja, joka ei kaikkia aasialaisia miellytä, koska kauniiimmiksi kasvoiksi väitetään usein soikiomaisia pienempiä kasvoja. Ei pyöreämmissä kasvoissa aina ole vikaa ja ne näyttävät usein söpömmiltä, mutta eipä tässä monikaan hyvin leveästä tai kookkaasta alaleuasta ja poskiluista tykkää. Söpöissä kasvoissa näyttää olevan osaltaan kyse rasvasta, jota aasialaisten kasvot näyttää enemmän säilyttävän ylläpitäen osaltaan nuorekkaampaa ulkonäköä, koska luumaiset kulmikkaat kasvot, kuoppaiset posket ja lättänät poskipäät eivät ole nuorekasta ulkonäköä. Tästä huolimatta aikuisella naisella saa olla sopivasti miehille tyypillisempää voimakasta aikuismaista kasvoa vaikka tämä ei kaikkia miehiä miellytä, koska tykkäävät enemmän siroista tyttömäisistä ja söpöistä kasvoista naisilla.

Tarkastellaan sitten sivuprofiilia, jossa pituus nenän alaosasta leuanpään alaosaan sn-gn on mustilla naisilla 71,5 mm, valkoisilla naisilla 65,5 mm ja japanilaisilla naisilla 62,8 mm. Olen yleensä kertonut kuinka kauniilla naisilla olisi alaosan pituus alle tai n. 5 värikalvoa. Yksi värikalvo on n. 12 milliä leveä, joten viidestä tulee 60 mm. Naisten kauneudessa ei ole täysin kyse keskimääräisestä ulkonäöstä vaan vähän enemmän feminiinisemmästä, joka sitten tarkoittaa esim. pienempää alaleukaa ja nenää. Ei pieni ylitys haittaa ja voihan kasvossa olla jotain muuta feminiinisempää ulkonäköä vähentäen maskuliinista ulkonäköä. Mustilla naisilla pituus on huonompi, koska se on myös hyvin lähellä valkoisille miehille tyypillistä. Aasialaisilla naisilla lyhyempi pituus lisää osaltaan pyöreyttä kasvoihin ja vähentäen myönteisesti leveämmän alaleuan kokoa.

Kasvon keskiosan pituus nenän yläosasta nenän alaosaan n-sn on mustilla naisilla 48,8 mm, valkoisilla naisilla 48,9 mm ja japanilaisilla naisilla 53,3 mm. Näiden pituuksien perusteella keskiosa on lyhyempi kuin alaosa, mutta keskiosan pituuteen tulee laskea mukaan kulmakarvat, joten olettaisi pituuden olevan enemmän sama tai pidempi. Kauniilla naisilla on yleensä keskiosa pidempi kuin alaosa, mutta ne voivat myös olla samanpituisia. Pidemmän näköinen alaosa verrattuna keskiosaan on maskuliinista ja rumaa ulkonäköä naisen kannalta. Japanilaisten naisten pidempi keskiosa vastaa myös näkemääni monien aasialaisten naisten kasvoista vaikka osalla tietenkin pituudet voivat olla enemmän samankaltaisia kuin yleensä eurooppalaisilla naisilla ja taas osalla eurooppalaisista naisista keskiosa yhtä pitkä kuin jollain aasialaisella naisella, koska varsinkin kulmakarvat ovat hyvin korkealla kasvoissa tai etäällä silmistä.

Hyvin etäällä silmistä olevat kulmakarvat lisäävät osaltaan söpöä tai miellyttävää ulkonäköä, jos taas lähempänä silmiä olevat kulmakarvat lisäävät osaltaan vihaisempaa tai voimakkaampaa ulkonäköä. Tätä voi jokainen itse peilin edessä havainnoida liikuttamalla kulmakarvojaan ylös ja alas. Jos kulmakarvoja liikuttaa ylös tahtoo myös silmistä tulla suurempia lisäten söpömpää tai feminiinistä ulkonäköä. Eipä aikuisella naisella silmien tarvitse olla erityisen suuria, että osa ihmisistä taitaa nähdä kapeat tai vinommat silmät seksikkäämpänä, jota ulkonäköä voi myös lähempänä silmiä olevat kulmakarvat lisätä. Pitäisi kuitenkin tarkemmin perehtyä kuinka silmien ja kulmakarvojen muoto, koko ja sijainti vaikuttaa ulkonäköön.

Sitten olisi vielä pituus hiusrajan yläosasta nenän yläosaan tr-n, joka on mustilla naisilla 67,1 mm, valkoisilla naisilla 63,3 mm ja japanilaisilla naisilla 60,5 mm. Nämä pituudet ovat enemmän samankaltaisia kuin alaosassa, mutta enemmän lyhyempiä, jos kulmakarvat laskee keskiosaan kasvoja. Naisella ei saa olla yläosa pidempi kuin keskiosa, koska ihmiset eivät yleisesti tykkää suuresta otsasta tai taaksepäin vetäytyneestä hiusrajasta naisella, joten kulmakarvat osaltaan vähentävät otsan kokoa ja tekevät kasvon keskiosasta näyttävämmän.

Harmillisen vähän on mittailtu päitä, että ei varmaan suuria yleistyksiä voi tehdä. Jos kuitenkin monilla mustilla naisilla on tällaista keskimääräistä kasvoa, niin siitä on tietenkin eurooppalaisten miesten vaikeampaa tykätä nenän ollen levein ja alaosa suurin. Japanilaisilla naisilla näyttäisi olevan enemmän kasvoa, josta olettaisi miesten tykkäävän ja voihan sen havaita sekarotuisista parisuhdetilastoista. Tässä oli kyse keskimäärästä, että tietenkin on kaikenlaista vaihtelua naisilla, joista esim. eurooppalaisia miehiä miellyttää enemmän feminiinisemmät kasvot tai samankaltaisemmat kasvot kuin esim. kauniilla eurooppalaisella naisella. Tätä tutkijat ovat kritisoineet, mutta ei tälle asialle paljoakaan voida, koska miehet eivät voi yleisesti hyväksyä naisella liian maskuliinista ulkonäköä tai ulkonäköä, joka poikkeaa liialti omasta kauneusihanteesta, joten liiallinen eksoottisuus miellyttää harvoja.

Alimpana on vielä täytteenä myös osaltaan Farkasin tekemästä tutkimuksesta poimittua sisältöä, jossa tarkastellaan pohjoisamerikkalaisten valkoisten, mustien ja aasialaisten neniä. Keskimmäisessä kuvassa näkyy erilaisia nenän muotoja, joiden määristä eri ihmisryhmissä kerrotaan oikealla olevassa taulukossa. Valkoisilla ilmenee enemmän kapeampia neniä, mustilla enemmän kaikkein leveämpiä ja aasialaisilla nenien muodon tai koon ollen enemmän näiden välillä. Se on tietenkin selvää, että esim. eurooppalaisten miesten on yleisesti vaikeaa tykätä hyvin leveistä nenistä näyttävillä sieraimilla. Länsimaissa taidetaan yleisemmin pitää kauniimpana nenää 1, mutta monet miehet voivat myös nähdä kauniina tai naisen kasvoon sopivana vähän leveämmän nenän kunhan nenä on matalampi tai muuten pieneltä näyttävä. Tietenkin esim. aasialaisiin kasvoihin osaltaan kuuluu ja sopii matalalta näyttävä nenä vaikka aasialaisillakin näyttää olevan jossain määrin erikoinen halu omata korkeampaa kolmiomaista nenää.

Keskimäärin valkoisten naisten nenän leveyden, silmien etäisyyden ja silmän koon perusteella kasvon jakaminen pystysuunnassa viiteen osaan onnistuu useimmin. Tämä osaltaan selittäisi tällaisen kasvon kauneusihannetta länsimaissa, mutta onhan siinä myös kyse feminiinisemmästä ulkonäöstä, koska osalla eurooppalaisista naisista kasvot voivat olla enemmän epätasapainossa tai selvästi rumia nenän ollen hyvin leveä, silmien liian lähellä toisiaan ja silmät kooltaan pieniä. Jos nenä näyttää jotenkin mustille afrikkalaisille tyypilliseltä, niin se ei oikein sovi eurooppalaiselle naiselle. Länsimaalainen kauneusihanne näyttää yleisesti vaikuttavan myös länsimaiden ulkopuolella, jonka takia monet aasialaiset myös väittävät kauniiksi kasvoa, jossa esim. nenä on silmien välillä ja nenä on kolmiomainen.

Ei sen nenän kuitenkaan tarvitse aasialaisella olla täysin silmien välillä tai enemmän eteenpäin työntyvä, mutta tämä on osaltaan kirurgeille keino tienata rahaa, jos saa monen valmiiksi kauniin aasialaisen naisen näkemään kasvoissa jotain vikaa. Eurooppalaisten osalta silmien välillä olevan kolmiomaisen nenän kauneus perustuu siihen, että se näyttää edestä katsottuna pienemmältä. Tämä on hyvin tärkeää, koska eurooppalaisilla nenä työntyy yleisesti enemmän eteenpäin kuin esim. monilla matalakasvoisilla ja matalampi nenäisillä aasialaisilla. Jos pidempi nenäisellä eurooppalaisella on nenä hyvin leveä ja nenänpää hyvin pullea, niin nenä näyttää liian suurelta ja rumalta naisella. Ajatelkaa kuinka valtava nenä olisi, jos se olisi yhtä leveä kuin monilla mustilla ja samalla työntyisi eteenpäin kuin monilla eurooppalaisilla. Varmaan norsu ei näkisi nenää suurena, mutta selvästi voidaan havaita ihmisiä yleisesti miellyttävän naisella pieneltä näyttävä nenä.

Katselin Google Scholar:sta kirurgien kirjoituksia aasialaisille tehtävistä nenäleikkauksista, niin osassa kirjoituksista voi erikoisesti havaita väitettävän jotenkin huonoksi tai vähemmän kauniiksi nenää, joka ei ole kolmiomainen tai samankaltainen kuin kuvassa nenä yksi. Tästä linkistä voi osaltaan havaita kuinka ihanteelliseksi ja normaaliksi väitetään nenää, joka olisi silmien välillä. Tästä linkistä voi havaita väitettävän matalampaa ja pyöreämpää nenää alikehittyneeksi tai puutteelliseksi. Monien kirurgien näkemysten perusteella voi päätellä suurella osalla maailman ihmisistä olevan nenässä jotain ulkonäöllistä vikaa, koska on suurin piirtein määritelty osaltaan kolmiomainen nenä kauniimmaksi, joka on hyvä asia, koska se tietää paljon rahaa kirurgeille.

Kuitenkin tämä on jossain määrin typerää, koska ei nenien tarvitse naisilla olla täysin samanlaisia vaan matala, pyöreämpi tai vähän leveä nenä sopii hyvin monille esim. aasialaisille naisille ollen myös osa selvästi aasialaiselta näyttävää ulkonäköä. Nyt Aasiassa monissa maissa väitetään kapean korkeaa nenää kauniiksi, jota voi usein havaita julkkiksilla, jonka takia sitten osaltaan aasialaisilla naisilla ilmenee halua muuttaa nenänsä ulkonäköä. Google Scholar:sta löytyy monia kirurgien kirjoituksia epäonnistuneista nenäleikkauksista implanteilla tai täyteaineen laittamisesta, jonka takia nenä on näyttänyt hyvin rumalta, että alkuperäinen olisi kauniimpi ja luonnollisempi aasialaisiin kasvoihin.

Voihan nenä olla aasialaisellakin liian pullea tai lättänän näköinen, että silloin nenäleikkauksella voi ulkonäköä jossain määrin parantaa. Lättänällä nenällä tarkoitan osaltaan kasvoa, jossa otsa ja alaosa kasvoista näyttää työntyvän eteenpäin, joten korkeammalla nenällä voi kasvoa tasapainottaa. Eihän siinä mitään, jos aasialainen haluaa nenänsä ulkonäköä muuttaa, mutta halun ei pitäisi syntyä siitä, että enemmän väitetään kapean korkeaa kolmiomaista silmien välillä olevaa nenää kauniiksi vaan nenä voi myös olla matala tai edestä katsottuna pyöreämmän näköinen. Aasialaiset tuovat usein esille korkeamman nenän tekevän kasvoista kolmiulotteisemmat, jonka voi aina välillä havaita jälkeen kuvassa aasialaisella olevan korkeammat kasvot, että eivät näytä matalilta. Jos nenä oli leveämpi ja pulleampi, niin tekemällä sieraimista ja nenänpäästä kapeampi tai nenästä kolmiomaisempi näyttää nenä edestä katsottuna pienemmältä.


Lähde - 2 - Appearance - Proportion - Attractive - Nonsurgical - Aching - Anna

Tuli vastaan muutama osaltaan huulten kauneutta tarkasteleva tutkimus, joita en ole ennen nähnyt. Kasvoissa on kaikenlaisia osia ja yksityiskohtia, jotka vaikuttavat kauneuteen ja yksilölliseen ulkonäköön, mutta nähdäkseni kaikkea ei ole kunnolla tutkittu. Enkä itsekään ole ollut erityisen kiinnostunut perehtymään, että millaisia esim. korvia pidetään kauneimpina. Korvien kauneuteen voi olettaa pätevän ihmisille keskimäärin tyypillisempi ulkonäkö tai vähän pienempi koko, jos taas ihmisillä tahtoo ikääntyessä korvat kasvaa. Tunnetusti hörökorvista tai näyttävistä korvista ei tykätä, joka osaltaan selittyisi sillä, että se poikkeaa tyypillisestä ja leveät suuret korvat vievät pois huomiota muusta kasvosta. Muistaakseni ihanteellinen korva olisi samalla tasolla kuin nenä ja muutenkin vähän samankaltainen kuin nenä.

En viitsi alkaa korvista etsimään tietoa, mutta alla ylimmällä rivillä olevat kuvat ovat romanialaisten hammaslääkärien tutkimuksesta, jossa on katsottu kauniit naiset listoja ja tarkasteltu 20 useimmin kauneimmaksi väitetyn naisen kasvoja. Harmillisesti tutkimuksesta ei löytynyt enemmän kuvia, mutta tietenkin hammaslääkäreitä kiinnostaa enemmän suun ulkonäkö tai varsinkin hampaat. Onko huulet vertailun kannalla oikeassa koossa, mutta noissa kuvissa voisi olla naisen värikalvo. Tyypillisesti kauniilla naisilla alahuuli näyttäisi olevan n. yhden värikalvon pituinen, jonka pituisia olettaisin näidenkin huulten olevan vaikka voihan tuossa pientä eroa pituudessa havaita.

Ylähuulen pituus näyttäisi usein kauniilla naisilla olevan noin puolet alahuulen pituudesta tai samanpituinen, jota näyttäisi näissäkin huulissa olevan vaikka osalla näyttäisi ylähuuli olevan vähän pidempi verrattuna alahuuleen. Tutkimusten perusteella ihmiset tykkäävät yleisemmin pienemmästä tai samanpituisesta ylähuulesta, mutta muistaakseni on monia huonosti tehtyjä tutkimuksia, että parempi olisi näyttää vaikka tällaisia kuvia ja pyytää niistä valitsemaan kaikki kauneimmat. Saahan näissä huulten muodoissa olla vähän vaihtelua kunhan eivät näytä esim. ikääntyneiltä huulten pielten osoittaen alaspäin, joka voidaan myös nähdä varsinkin surullista ulkonäköä aiheuttavana, pystysuunnassa liian kapeilta, epäsymmetrisiltä, lättäniltä, ryppyisiltä ja liian epänormaalin pulleilta täyteaineiden takia. Huulten kauneudessa on osaltaan kyse nuorilla havaittavasta ulkonäöstä.

Kyllä noi huulet vaikuttaa yleisesti kauniilta vaikka jonkun voi nähdä enemmän kauniimpana. Huulten koossa ei ole kyse pituudesta ylöspäin vaan myös pulleudesta eteenpäin ja myös siitä kuinka paljon huulta on esillä leveys suunnassa ylöspäin. Osalla ihmisistä ylähuuli voi olla hyvin kovera, jos taas enemmän kuperat huulet on suuremman näköisiä. Lisäksi sivuprofiilista katsottuna kuinka huulet sijoittuvat Ricketts:in E-linjaan nähden vaikuttaa huulten näyttävyyteen, mutta yleisesti ortodonttien tutkimusten perusteella ihmiset eivät näytä tykkäävän siitä, että huulet ylittävät E-linjan eli leuanpään ja nenänpään välisen esteettisen linjan.

Omasta mielestä pieni ylitys ei haittaa mustilla, latinoilla ja aasialaisilla naisilla kunhan hampaat ja huulet ovat lähellä silmiä tai muuta kasvoa, koska suuresti eteenpäin työntyminen aiheuttaa osaltaan epätasapainoa ja apinamaista ulkonäköä. Hyvin suurikokoinen suu voidaan nähdä maskuliinisena, jos taas vähemmän näyttävä kasvon alaosa on feminiinisempi tai nuorekkaampi, mutta nähtävästi osa eurooppalaisista naisista haluaa olla apinoita. Jos huulet ovat liian takana E-linjaan nähden, niin se aiheuttaa esim. ikääntynyttä ja noitamaista ulkonäköä, jos kuitenkin naisella olisi tärkeää huulten oleminen lähellä E-linjaa. Naisilla on keskimäärin pienempi alaleuka kuin miehillä, joten sekin myös lisää huulten osuutta ja näyttävyyttä kasvon alaosassa.

Vielä oikealla olevassa kuvassa näkyy myös hampaita vaikka olisi mielenkiintoista myös nähdä filtrumin ja huulten alaosan pituus. Yleisemmin ihmiset näyttävät tykkäävän valkoisista hampaista ja terveistä ikenistä, että kauneudessa on osaltaan kyse terveydestä, johon myös hampailla on vaikutusta. Sellaista olen lukenut kuinka ennen vanhaan hampaat olivat ihmisillä enemmän kauniisti rivissä, mutta nykyään tahtoo ilmetä enemmän vääränlaista sijoittumista ja ahtautta, johon oletetaan olevan syynä osaltaan nykyaikainen ruoka ja allergiat, että osa hengittää nenäntukkoisuuden takia suun kautta vaikka pitäisi nenän kautta, jotta hampaat ja leuka kehittyvät paremmin.

Onhan tässä myös kyse geneettisistä tekijöistä, johon liittyen päädyin joku aika sitten jonkun naisen blogiin, jossa nainen kertoi alaleukaan tehdystä pienennys leikkauksesta ja naisella taisi myös olla alahampaiden liiallista eteenpäin työntymää kyse ollen samasta ongelmasta, joka aikanaan vaivasi Habsburgeja. Naisen blogissa olleista kuvista kävi ilmi todennäköinen syy ennen kuvissa havaittavaan naisen hyvin rumaan ulkonäköön olleen naisen ruma äiti. Ihmiset eivät näytä yleiseimmin tykkäävän liialti näkyvistä ikenistä ja kapeasti suussa olevista hampaista, mutta näillä kauneimmiksi väitetyillä voi yleisemmin havaita hampaiden olevan leveämmin suussa, kauniisti rivissä ja ikeniä ei liialti näy.

Keskimmäisellä ja alimmalla rivillä on toisesta tutkimuksesta kuvia. Ylempänä olevissa kuvissa muutetaan huulten pituutta ja alimmissa kuvissa leveyttä. Joku aika sitten ajattelin myös tehdä samanlaisia muutoksia käyttämällä Sqirlz Morph ohjelmaa, mutta en vaan viitsinyt. Tekee vaan kaksi ääripään kasvoa ja laittaa tuon ohjelman tekemään välimuodot. Tutkimuksen perusteella tykättiin enemmän keskimääräisestä huulten leveydestä, jossa huulet ovat värikalvojen välillä. Huulten pituudessa ei kuitenkaan tykätty keskimääräisestä vaan kaikkein pidemmistä, jotka näyttäisivät olevan alahuulen osalta n. yhden värikalvon pituinen ja ylähuulen osalta vähän yli puolen värikalvon pituinen.

Jos tutkimuksessa annettaisiin enemmän mahdollisuuksia valita tai luoda tarkemmin kaunein huuli, niin olisi parempi. Tämä on jossain määrin ongelma tutkimuksissa, että esim. annetaan valita 0,5, 0,6, 0,7 ja 0,8 vyötärön ja lantion suhteista kaunein. Ihmiset yleisesti valitsee 0,7 vaikka olisivat varmaan valinneet 0,65 tai jonkun muun. Tutkijat voivat olla myös hölmöjä, että muokkaavat osasta vartaloista tai kasvoista selvästi omituisen tai ruman näköisiä, jonka takia ihmiset eivät niistä yleisemmin tykkää. Tämän takia sitten valitaan kauneimmaksi vartaloksi esim. 0,7 vaikka 0,6 olisi myös ollut hyvin kaunis ellei tutkijat olisi säheltäneet kuvan muokkaamisessa omituisen tai epänormaalin näköiseksi tehden esim. vyötäröstä liian kapean vaikka olisi voinut lisätä lantion leveyttä.

Mitä tulee kuvan muokkaamiseen, niin alimpana vasemmalla on kaksi kasvoa, joista oikeaan tein tyypillisiä muutoksia. Suurensin silmiä, muutin vähän silmien muotoa, vaalensin silmien valkoisia kovakalvoja, tummensin värikalvojen reunoja, siirsin ylemmäs kulmakarvoja, pyöristin hiusrajaa, pienensin alaleukaa, suurensin huulia, pienensin nenää, laitoin pientä hymyä huulten muotoon, tein päätä kapeammaksi tai pienemmäksi, pyöristin poskipäitä, poistin kyynelurat, tasoitin ihoa ja meikkasin vähän silmiä. Näillä muutoksilla lisätään osaltaan kauniimpaa, nuorekkaampaa ja feminiinisempää ulkonäköä, mutta tein myös muutenkin erilaista ulkonäköä. Kasvon kauneudesta voi olla montaa mieltä ja en viitsinyt liialti kuluttaa aikaa kasvon kauniimmaksi muuttamiseen, mutta kasvossa on jossain määrin samankaltaisuutta esim. ylempänä linkin kautta löytyvän Annan kasvoon.

Tarkoitus ei ole taaskaan väittää jotenkin tällaista muokattua tai Annalla havaittavaa kasvoa kauneimmaksi vaan naisilla saa olla kasvoissa vaihtelua esim. alaleuan, huulten, nenän ja silmien muodossa, joka on myös lopulta jokaisen omaa mieltymystä, että millaisesta muodosta ja koosta tykkää. Eroista huolimatta kauniilla naisilla on usein aika paljon samankaltaisuutta vaikka eivät aina näyttäisi siskoilta. Naisen kasvojen kauneudessa on kyse kokonaisuudesta, että kauniit huulet eivät yksinään riitä tekemään kasvoista kauniita. Yksittäinen selvästi rumalta näyttävä osa kasvoissa voi tehdä naisesta yleisemmin ihmisten mielestä vähemmän kauniin tai ruman, jos esim. nenä on liian kookas tai poikkeaa selvästi yleisemmin kauniina pidettävästä.

Itse tykkään kertoa yleisemmin kauniina pidettävästä ulkonäöstä, joka ei tietenkään kaikkia miellytä, jos sitä tykkää naisella hyvin suuresta alaleuasta ja hyvin leveästä nenästä, koska esim. omassa suvussa tai etnisessä ryhmässä on sellaista ulkomäköä. Ei siinä mitään, mutta siitä ei tietenkään ihmiset yleisemmin tykkää. Eikä sillä ole väliä, koska varsinkin erilaisten etnisten ryhmien tehtävä on arvostaa, nähdä kauniina omanlaista ulkonäköä ja olla välittämättä esim. kansainvälisten missikilpailujen hölmöilystä. Yleisemmin kauniina pidettävään ulkonäköön liittyen sitä voi havaita olevan kasvoiltaan pitkälti kauniita naisia, mutta esim. sivuprofiilista näkee naisella olevan vähän liikaa eteenpäin työntyvä leuanpää ja kupera nenä. Naisen ulkonäkö voi tästä huolimatta monia miellyttää, mutta kasvot eivät ole täysin yleisemmin kauniina havaittavan ulkonäön mukaisia.


Lähde - 2 - Ideal - Attractiveness - Preferred - Color - Facial profiles - Some

Tarkoituksena oli alkuaan laittaa alle myös kuvia rumista hampaista, kun yllä oli kauniimpia, mutta niitä voi tämän linkin kautta katsella. Alla näkyy ensiksi sisaret, joista vasemmalla kuvissa olevan Kellyn kerrotaan hengittäneen nenän kautta ja oikealla olevan Samanthan suun kautta. Kellyllä voi havaita olevan selvästi kauniimmat kasvot ja olisi mielenkiintoista nähdä miltä tytöt näyttää murrosiän jälkeen. Näissä kuvissa tytöt on lähempänä kymmentä vuotta, mutta aiemmin näkyneiden kolmiulotteisten päiden ja Farkasin mittausten perusteella 10-vuotiaasta aikuiseksi tapahtuvat muutokset naisten kasvoissa ovat aika pieniä. Jos Kelly kasvattaa vähän kasvojaan suuremmaksi, niin hän on aikuisena kaunis nainen, koska naisilla tykätään esim. pienemmän näköisestä nenästä ja alaleusta. Samanthan ulkonäössä voi myös olla kyse geneettisistä tekijöistä, mutta se osaltaan selviää katsomalla vanhempia, että onko Kelly perinyt ruman isän kasvot.

Joku aika sitten laitoin linkin Andrews:in tekemään tutkimukseen, jonka perusteella kauniilla naisilla olisi etuhampaat samassa kohtaa kuin otsan alaosa tai vähän sen takana. Olen tätä itsekin pohtinut kauniita naisia katsoessa, että ihmisiä ei näytä yleisesti miellyttävän hampaiden eteenpäin työntyminen, joka suuressa määrin aiheuttaisi apinamaista ulkonäköä ja epätasapainoa. Miehiä näyttää myös miellyttävän naisella pienemmän näköinen kasvon alaosa, että eteenpäin tai alaspäin työntyminen kasvattaa kokoa lisäten miesten näkökulmasta maskuliinista ulkonäköä naiselle. Tähän liittyen alimpana vasemmalla on toisesta tutkimuksesta poimittu kuva 11-vuotiaasta tytöstä, jolla sivuprofiili näyttäisi hyvältä vaikka murrosikä tulee siihen vielä tekemään vähän muutoksia, mutta toivottavasti ei kauneuden kannalta kielteisiä. Tytöllä näyttäisi huulet vähän koskettavan tai ylittävän E-linjan, joka ei taida kaikkia tutkimusten perusteella miellyttää, mutta ainakin omasta mielestä tuo on vielä hyvä kunhan ei enempää työnny eteenpäin.

Oikealla ylimpänä on korealaisten tutkimuksesta kuvia naisesta, jonka huulten sijaintia on muokattu siirtämällä sitä alkuperäisestä sijainnista keskellä taaksepäin ja eteenpäin. Naisen alta löytyy kaaviosta ja taulukosta tutkimuksen tulokset, että millainen huulten sijainti miellytti enemmän. Keskimmäinen ja alkuperäinen sivuprofiili miellytti vähemmän kuin vasemmalla olevat sivuprofiilit, joissa huulet eivät kosketa E-linjaa. Alkuperäisestä keskellä olevasta sivuprofiilista tykättiin kolmanneksi eniten, jossa alahuuli koskettaa E-linjaa. Kaikkein vähiten tykättiin oikealla olevista sivuprofiileista, joissa huulen voi havaita ylittävän enemmän E-linjan. Tämä on tutkimusten perusteella yleinen näkemys Itä-Aasiassa, että huulten halutaan olevan E-linjan takana vaikka monille aasialaisille on tyypillistä huulten oleminen lähellä E-linjaa tai varsinkin pieni E-linjan ylitys, mutta onhan myös aasialaisia, joilla huulet sijaitsevat E-linjan takana.

Oikealta keskeltä löytyy vielä samankaltainen tutkimus, jossa huulten sijaintia on siluetissa muutettu. Tutkimuksessa on myönteisesti kysytty monenlaisilta ihmisiltä näkemyksiä vaikka voisi olla suurempi määrä. Mielipiteitä ovat esille tuoneet eurooppalaiset ja latinot Yhdysvalloissa. Lisäksi kenialaiset ja japanilaiset. Kaikkia on miellyttänyt enemmän sivuprofiili, jossa huulet ovat vähän E-linjan takana. Alimmassa kuvassa on vielä ikääntymisen karmeita muutoksia havaittavissa vaikka yksilöillä muutokset eivät olisi täysin samanlaisia, mutta kyllä ikääntyminen näyttää aiheuttavan samankaltaisia muutoksia.

Näissä muutoksissa huulet tyypillisesti pienenevät filtrumin pidentyen ja huulten ympärille ilmaantuen ryppyjä. Lisäksi nuoren kasvon nuorekkaan tasaiselta näyttävään alaosan ihoon verrattuna voi ikääntyneellä havaita nasolabiaalijuonteet sieraimien vierestä ylähuulten sivuille. Tässä on kyse huulen ja posken rajasta, joka on nuorilla tasaisen näköinen vaikka varsinkin hymyiltäessä sen näkee. Ikääntyessä rasva vähenee poskipäistä ja iho löystyy, jonka tuloksena sitten syntyy osaltaan iäkästä ulkonäköä aiheuttavat juonteet. Kauneudessa on paljonkin kyse nuorekkaasta ulkonäöstä, joten karusti sanottuna ikääntyneet kasvot eivät ole yleisesti kauniita ja valokuvauksellisia kuin kauniiden nuorten kasvot.


Lähde - 2 - 3 - 4 - 5 - Anteroposterior - Ancient Buddhas - Meridian - Andrews