14. tammikuuta 2015

Afrobrasilialaisten naisten kauneus ja syrjintä


Lähde

Päädyin tässä Black Women of Brazil blogiin, jossa on aika paljon mielenkiintoista tietoa koskien esim. sekarotuisia parisuhteita, joista poimin edelliseen kirjoitukseen muutaman kuvan. Blogin ylläpitäjä ei nähtävästi suhtaudu myönteisesti näihin parisuhteisiin, koska se osaltaan tuhoaa afrikkalaisuuden tai mustan ulkonäön tehden ihmisistä enemmän valkoisen näköisiä vaikka blogin ylläpitäjä lopulta myönsikin, ettei näistä parisuhteista yleensä syntyvät lapset näytä erityisen valkoisilta.

Blogin ylläpitäjää nähtävästi ärsyttää suuresti elämässä menestyneiden mustien miesten pariutuminen valkoisten tai vaaleaihoisten naisten kanssa ja myös muutenkin enemmän valkoisen tai eurokeskisen ulkonäön omaavien naisten suosiminen esim. missikilpailuissa ja mallialalla, koska valkoista ulkonäköä pidetään kauniimpana kuin mustille tyypillistä.

Vaikka blogin ylläpitäjä ei tykkää täysin sekarotuisista parisuhteista näkee hän mustina myös selvästi sekarotuisen tai mulattimaisen ulkonäön omaavat ihmiset, joka ei ole sinänsä ihme, jos afrobrasilialaiset ovat lopulta suurelta osin mulattimaisia geneettisesti. Blogissa voi myös nähdä blogin ylläpitäjän luokittelevan ihmisiä ulkonäön perusteella varsinkin valkoisiksi ja mustiksi.

Blogin ylläpitäjä ihmettelee osaltaan alla olevia kuvia näyttämällä kuinka valkoisen näköiset ovat suuresti näkyvillä vaikka brasilialaiset ovat suurelta osin mulatteja.


Lähde

Alla olevassa kuvassa voidaan nähdä suuren kontrastin omaava pariskunta musta mies ja vaalea eurooppalainen nainen. Ymmärtääkseni julisteella tuodaan karusti esille mustien naisten tilannetta myös Brasiliassa kuinka heistä hyvin monet ovat yksinäisiä, kun taas valkoisille naisille on myös mustien miesten keskuudessa kysyntää. Edelliseen kirjoitukseen laitoin myös vanhan brasilialaisen riimin, jossa myös sanotaan kuinka valkoinen nainen on vaimo.


Lähde

Jonkun puolueen mainoksessa on tuotu suoraan esille, ettei haluta mustaa tai aasialaista mallia.


Lähde

Alla olevaan kuvaan liittyen kritisoidaan näyttelijöiden valkoista ulkonäköä, koska afrocentristisen kirjoittajan mielestä egyptiläiset olivat mustia. Erikoisesti varsinkin amerikkalaiset antropologit eivät enää osaa luokitella ihmisiä rotuihin, mutta tämä kirjoittaja nähtävästi suurin piirtein osaa, kun ei pidä alla olevia ihmisiä mustina.


Lähde

Alla olevaan kuvaan liittyen on kohistu siitä kuinka siinä on blackface eli vaaleaihoinen on tehnyt itsestään mustan ja siinä lukee myös viidakko. Tämä on sinänsä erikoinen juttu, että mustat eivät oikein tykkää siitä, että valkoinen tekee itsestään mustan.

The skin color factor is acknowledged by many African-Americans and many of their dark counterparts,‭ ‬by their behaviors.‭  A few examples:
Accomplished African-American men disproportionately end up with lighter-skinned women.  In American samples, anywhere from a substantial minority to a majority of African-American men and African-American women prefer lighter skin.  In sub-Saharan Africa, many populations prefer lighter to darker skin.‭  ‬Lots of dark people do not fancy spending much time in the sun to avoid getting darker.‭  ‬Some dark Africans go to extremes trying to lighten their skin with hydroquinone and other bleaching agents.‭  ‬African-American children prefer to play with white dolls than African dolls,‭ ‬which was initially proposed to be a consequence of lower self-esteem,‭ ‬but research showed that African-Americans have higher self-esteem than American whites.
In multicultural societies, blacks are particularly sensitive about the darkest skins, getting offended even if whites put black paint on themselves (blackface) to celebrate their holidays such as St. Nicholas day in the Netherlands, where black paint is put on to represent Zwarte Piet (Black Pete), with the act having no racist connotations whatsoever.


Alla kirjoittaja ymmärtääkseni ihmettelee mustien naisten pitämistä maskuliinisina. Ainakaan nämä naiset eivät näytä kauniilta vaikka olisivat jonkun mustan mielestä.

During voting on the Rede Record TV reality show A Fazenda on September 29th, Felipeh Campos provoked controversy when the journalist started to complain about the way the twin sisters dressed. Campos said that the outfits the sisters Pepê and Nené wore made them look like motoboys (delivery boys)

Russian tennis chief refers to Venus and Serena as the “Williams brothers”

Kirjoituksessa myös ihmetellään mustien miesten pukeutumista tv-ohjelmissa naisiksi, joten tässä voi verrata tämän miehen ulkonäköä yllä oleviin naisiin.Alla taas kerrotaan naisesta, joka sanoi maalivahtia apinaksi. Tästä on ollut tutkimuksissa juttua, että Brasiliassa mustia kutsutaan macaco:ksi, mutta tuolla blogissa oli myös juttua kuinka mustille heitellään banaaneita. Tässä blogissa taisi olla myös juttua mainoksesta, jossa tuotiin esille kuinka me kaikki olemme apinoita. Näin se tietenkin on, mutta ihmisillä on valitettavasti tapana nimitellä ihmisiä varsinkin, jos ulkonäkö on apinamainen tai aasimainenAlla keskellä olevaan naiseen liittyen on aiheuttanut kritiikkiä naisen valkoinen ulkonäkö vaikka hän esittää siinä afrikkalaista jumalatarta, jonka pitäisi olla musta. Blogissa oli myös juttua siitä kuinka valkoiset jotenkin omivat mustille kuuluvaa kulttuuria tai jotain sellaista, mutta tässä herää myös kysymys kuinka paljon mustat ovat valkoisilta ottaneet vaikutteita ja kaikkea muuta. Eivät mustat voisi nykyisellä tavalla tehdä musiikkia ilman valkoisten keksintöjä, että tämä asia varmaan unohtuu helposti afrocentristiltä vaikka näkisi jonkun ihmeen gangsta räpin hienona keksintönä.Brasiliassa järjestetään nähtävästi myös musta perjantai, jolloin on yleensä halvalla myynnissä tavaraa, mutta nimestä huolimatta mainoksissa olevat henkilöt ovat yleisemmin valkoisia.Olen paljonkin kertonut mallialasta, jossa varsinkin eurooppalaiset naiset ovat hyvin suosittuja ja näin on myös Brasiliassa, että monet mallit ovat ulkonäöltään eurokeskisiä.Alla voidaan kuvassa nähdä mustien naisten mielenosoittavan syrjintää ja kaikkea muuta mustien huonoa asemaa vastaan Brasiliassa, jota jotkut ovat väittäneet rotudemokratiaksi tai vaikka maaksi, jossa rotujen sekoittuminen kadottaa syrjinnän ja rasismin, mutta suvaitsevaisen harmiksi näin ei ole täysin asian laita. Laitoin tuohon alle poiminnan tutkimuksesta, jossa kerrotaan mustien oikeuksia ajavista naisista ja heidän huonosta tilanteesta mustien miesten takia, koska hekin tykkäävät enemmän eurokeskisestä ulkonäöstä.

‘What about men in the black movement?’ I asked:

They are the same as other Brazilian men. Worse even. The standard, the model, for Brazilian men, for black Brazilian men is a blond woman, or a morena, who is black but with lighter skin. … The male activist uses this in a more immoral form. What does he say? He says, ‘she is black. You’re not going to say that she is not black?’ I say ‘O.K. She is black, but why do you guys always choose black women with lighter skin, with hair down to her back?’ 
This is very serious. With very few exceptions, black male activists behave in this manner. I, with the characteristics of a black woman, with the hair, lips, nose, they do not like. It is a question to be asked about, the loneliness of the black woman who is an activist. In my life, the question of loneliness has always been present, evident. When I entered into the black movement, this did not change anything. The movement, despite bringing together black men and women activists, did not mean that I would meet a partner. … So I have already come to the conclusion that I will be alone. I will have occasional relationships, but I, and the others too, will be alone. (Sara 1999b)

Other black women voiced similar complaints. Vera stated that one of the reasons she joined the Black Women’s Collective was the unacknowledged racism of black male activists who dated primarily lighter-skinned women in a context where a high number of black women were single mothers and where a hierarchy of attractiveness affirmed whiteness and denigrated blackness:

Men say that I can date anyone that I want. Well fine. But if you have commitment, and this is very clear in my mind, but if you have a commitment, you will be fighting all the men in the black movement because they only date white women. Why do they only date white women? It is great contradiction. It is a very contentious subject between us. (Vera 1999)

[...]

I am 42 years old and never been married. Why? Because I am black. I never found a boyfriend easily, my profile is not considered beautiful. Men only want sex, not marriage with black women. Black women are not single mothers by choice. (Cora 1999b)
Lähde - Lähde

Brasilian missiehdokkaat olivat tänäkin vuonna nähtävästi ulkonäöltään hyvin eurooppalaisen näköisiä, joka ei oikein vastaa kunnolla maan väestön ulkonäköä, mutta alla voi nähdä uuden missin kommentoivan lyhyyttään, että onko sillä haittaa kansainvälisissä kisoissa menestymiseen.Alla voidaan havaita kaavio latinoiden geeniperimästä, josta voi havaita meksikolaisten olevan geneettisesti keskimäärin yli puoliksi intiaaneja, mutta Pohjois-Meksikossa meksikolaiset ovat keskimäärin enemmän eurooppalaisia taustaltaan. Brasilialaiset ovat nähtävästi keskimäärin enemmän eurooppalaisia, mutta tässä täytyy huomata kyse olevan keskimäärästä ja tutkimuksessa käytettyjen ihmisten geeniperimästä, joten ihmisillä tietenkin geeniperimä vaihtelee.Alla voidaan havainnollistaa kartalla latinoiden geeniperimää, että kun tuolla MyFreeCams sivustolla on monia hyvin eurokeskisen ulkonäön omaavia suosittuja kolumbialaisia naisia, niin heistä monet asuvat Medellinin kaupungissa ja nähtävästi tuolla elävät ovat suurelta osin geneettisesti eurooppalaisia ripauksella intiaania ja mustaa afrikkalaista.

Näistä kummastakin kuvasta voi havaita afrobrasilialaisten olevan huomattavan sekarotuisia, joka poikkeaa suuresti Yhdysvalloista ja varsinkin Jamaikasta ja Haitista, joiden ihmiset ovat lähes kokonaan mustia. Yhdysvalloissa afroamerikkalaisten geeniperimä on keskimäärin n. 20% eurooppalaista ja loput on suurelta osin mustille afrikkalaisille tyypillistä.

Tämä mustien erilainen historia on aiheuttanut sen, että Yhdysvalloissa mustat ovat voineet paremmin ajaa oikeuksiaan, koska sekarotuisten parisuhteiden kiellon, segregaation ja yhden pisaran säännön takia mustat ovat olleet yhtenäisempi ryhmä vaikka toisaalta mulatit ovat olleet paremmassa asemassa ja tästä syystä jossain määrin syrjineet mustempia.

Brasiliassa vastaavasti on muodostettu paljonkin sekarotuisia parisuhteita mustien ja intiaani naisten kanssa osaltaan sen takia, ettei Brasiliaan alkuaan muuttanut paljoakaan eurooppalaisia naisia. Vaikka Brasiliaan varsinkin tuotiin valtavasti mustia afrikkalaisia orjiksi, niin heistä hyvin monet kuolivat ja mikä karuinta mustien miesten kannalta, ettei heistä moni ole nähtävästi haploryhmien perusteella päässyt tekemään lapsia mustien naisten kanssa vaan sitä ovat tehneet enimmäkseen eurooppalaiset miehet.

Lisäksi Brasiliassa on nähty sekarotuiset parisuhteet keinona tehdä mustista ja intiaaneista valkoisia, jossa on aika hyvin onnistuttu, jos vertaa Yhdysvaltoihin. Tämä on kuitenkin aiheuttanut tämän päivän mustille ongelman koskien oikeuksien ajamista mustille, koska jos suuremmasta sekarotuisuudesta johtuen moni brasilialainen ei näe itseään mustana samaan tapaan kuin Yhdysvalloissa, niin oikeuksien ajaminen on vaikeampaa. Tässä taitaa myös vaikuttaa sekin, että Yhdysvalloissa korkeamman elintason ja valkoisten hyväntahtoisuuden takia afroamerikkalaisilla on jokseenkin paremmin asiat kuin Brasilian mustilla.Alla on paljon mielenkiintoista tietoa kuinka Brasiliassa tehdään nyt määrällisesti eniten kauneusleikkauksia maailmassa ja kerrotaan kuinka orjia tuotiin maahan n. 4 miljoonaa, joka on eniten maailmassa. Vaikka Brasilia on nykyisin sekarotuinen maa, niin se ei näy lehdissä ja televisiossa.
GARCIA-NAVARRO: Why should only the wealthy have access to something that will increase self-esteem, he asks. What we do here is altruism, he says. So here are the numbers. Last year, according to the International Society of Aesthetic Plastic Surgery, there were one and a half million cosmetic surgeries carried out in Brazil. That's 13 percent of all elective plastic surgeries done all over the world. 
Part of the boom can be explained by women's increasing financial power. In the last 10 years, Brazil has grown economically. Salaries have gone up, as has disposable income. Women, like the Timal sisters, have overwhelmingly chosen to use that money on their appearance. That's the thing. While in the U.S., people may hide that they've had plastic surgery like it's something shameful, here, they flaunt it. The attitude is that having work done shows you care about yourself, and it's a status symbol. But the women we speak with also acknowledge there is a lot of pressure in Brazil to conform to a physical ideal. 
Some here, though, balk at the idea that happiness can be achieved at the end of a scalpel. They say the image people chase is being defined by marketers and, in Brazil, it has a racial component. Marcelo Silva Ramos is an anthropologist and social scientist. Brazil imported more slaves - some 4 million - than anywhere else in the world. Today, it's a primarily a mixed-race country, but you wouldn't know it if you look on TV and in the magazines here, he says.
MARCELO SILVA RAMOS: (Through translator) If you look at the traditional body type of a Brazilian, you would see a woman with dark skin, curly hair, small breasts and a larger bottom - a body that is very different from the body marketed as desirable, which is a skinnier, taller blonde with straight hair with bigger breasts and with not many curves. 
GARCIA-NAVARRO: That is meant that today people who don't look the right way - and by this, he means the white way - are often excluded. 
MARCELO SILVA RAMOS: (Through translator) In our culture, the view is women who look acceptable get money, social mobility, power.
GARCIA-NAVARRO: Take, for example, the crazy popular annual contest, Miss Bumbum. All of this year's contestants are lighter skinned.

Alla voi nähdä näitä Miss Bumbum kilpailuun osallistuneita, jotka näyttävät olevan, kuten yllä todetaan yleisesti vaaleaihoisia ja eurokeskisiä ulkonäöltään. Lisäksi voidaan havaita monelle naisella olevan vaaleat hiukset. Onhan tämä kilpailu hyvin kummallinen, ettei joukossa ole selvästi mustia naisia vaikka mustat naiset tunnetaan suuresta takapuolesta.

Vaikka moni tykkää näiden naisten takapuolista vaikuttavat naiset aika maskuliinisilta lihaksikkuuden takia, mutta onhan myös miehiä, jotka tykkäävät voimakkaan näköisistä naisista, kun taas aasialaisista naisista tykkäävät miehet eivät varmaan näistä naisista tykkää.