14. helmikuuta 2015

Amerikkalainen kauneusihanne vuonna 1905

Sanomalehtiarkistot ovat loputon aarreaitta, että löytyy kaikenlaista kunhan kokeilee erilaisia hakusanoja ja jaksaa selailla hakutuloksia. Löysin hakusanalla beauties alla olevia taiteilijoiden tekemiä Ideal American Beauties teoksia kauniin näköisistä amerikkalaisista naisista.

Kaikkia näitä ei löytynyt tuolla hakusanalla vaan piti käydä läpi sunnuntaina julkaistut lehdet. Nähtävästi näissä sunnuntaina julkaistuissa lehdissä on muutenkin paljon kuvitusta ja kuvia, kun etsii vaikka hakusanalla sunday magazine.

En muokannut näitä kuvia paljoakaan, mutta esim. perspektiivityökalulla tein kuvista suorempia, kun olivat vähän vinossa. Säädin vähän kontrastia tekemällä kuvasta valoisamman ja lisäsin muutamaan kuvaan alaosan kopioimalla toisessa sanomalehdessä olleesta huonolaatuisesta kuvasta alaosan. 

George Gibbs:in teoksessa oli naisella kasvossa pari mustaa läiskää, että olivat varmaan kauneuspilkkuja tai jotain muuta, mutta poistin ne. En tiedä, onko näillä kuvituksilla ollut jokin tarkoitus vai onko taiteilijoita vaan pyydetty tekemään kuvitusta sunnuntailehteen aiheella kaunis amerikkalainen nainen taiteilijan mielestä.


Lähde - January 22, 1905, Image 25 - Carroll Beckwith - 1


Lähde - February 26, 1905, Image 23 - Henry Hutt - 2


Lähde - March 19, 1905, Image 23 - Harrison Fisher - 3


Lähde - April 09, 1905, Image 25 - George Gibbs - 4


Lähde - May 28, 1905, Image 25 - Charles Allan Gilbert - 5


Lähde - June 11, 1905, Image 25 - Philip Boileau - 6


Lähde - August 06, 1905, Image 21 - Carle Blenner - 7


Lähde - October 01, 1905, Image 25 - Will Grefe - 8


Lähde - October 22, 1905, Image 25 - Louis Rhead - 9

Alla on taas näitä kasvojen osiointiin liittyviä kuvia ja tiettävästi taitelijat varsinkin huomioivat näitä tekijöitä tai ei sitä välttämättä tarvitse huomioida, jos ihmisille yleisemmin vaan alla olevat kasvonpiirteet suurin piirtein vaikuttavat hyviltä


Lähde


Lähde


Lähde

Alla olevaa kuvaa katsoessa voi varmaan moni ymmärtää, miksei kauneuden kannalta ole hyväksyttävää ihan millaiset tahansa kasvonpiirteet vaan jos omaat vasemmanpuoleista ulkonäköä varsinkin naisena, niin kauneusleikkaus voisi olla järkevää.

Lähde

Tuli vastaan alla oleva kuva naisesta, josta olen jo aiemmin vähän lukenut kuinka nähtävästi kauneuden takia tuomari määräsi naisen poistumaan kaupungista ellei hänellä ole jotain seuralaista.

Kauneudesta ja tuomareista tuleekin mieleen kuinka tutkimuksissa on varsinkin mustiin liittyen kerrottu selvästi mustan afrikkalaisen ulkonäön omaavien saavan Yhdysvalloissa kovempia tuomioita.

Pitäisi tähän asiaan tarkemmin perehtyä, mutta kyllä sitä voi valitettavasti uskoa, että jos ihmiset eivät näe mustille afrikkalaisille tyypillistä ulkonäköä kauniina tulee siitä seuraamuksia. Tarkoitan tällä sitä, että tutkimusten perusteella näyttää siltä, että ihmiset suosivat kauniita, jonka seurauksena ihminen helposti rangaisee kovemmin rumempaa kuin vaikka kaunista naista, jonka kanssa haluaisi vaikka muodostaa parisuhteen.


Lähde - Lisätietoa - Clockwork Orange - Drunk

Näistä kuvissa olevista henkilöistä voi aina yrittää löytää lisätietoa, mutta aika vähän yleensä löytyy vaikka tästä löytyy paljon mielenkiintoista. Alla oleva tyttö lukeutuu 12:sta muuhun valittuun kauneimpaan lapseen, jotka valittiin vuonna 1903 ja 1904 n. 18 000 lapsen joukosta.

Tässä tapauksessa näyttää kyse olevan yksittäisen henkilön mielipiteestä, joten kauneus on katsojan silmissä tekijä myös vaikuttaa, mutta eipä tämä alla oleva tyttö rumalta näytä, joten hyvä valinta vaikka en mielellään kommentoi pienten lasten ulkonäköä.

Curtis sends a photograph of Marie Octavia Fischer to The Ladies Home Journal in response to a solicitation for images of "The Prettiest Children in America". After his photograph is selected as one of twelve best, Curtis is invited by Walter Russell, a noted portrait painter, to make portraits of Theodore Roosevelt's sons to serve as models for portraits Russell would paint.
[...] 
In 1903 the Ladies Home Journal commissioned Walter Russell to find and paint the 12 most beautiful Children in the United States.
This gallery includes many of the works of art that Walter Russell produced both in painting and drawing during the early 1900s.
[...]
Fancy 18,000 Photographs 
"How can you discard all these lovely children?" said one woman to Mr. Russell. But he had to. 18,000 photographs, all told, came in. Fancy! And only 112 could be selected. Of course, Mr. Russell was "put to it"; Finally it resolved itself not to the selection of the 112 most attractive, but to 112 of the hundreds most attractive. 
But at last the 112 were selected. Then the 12 for drawing and painting had to be selected, and this was even a greater task. First it was the best 40; then the best 30; then the best 20; and the smaller the number the more difficult grew the task. It became a matter, really, of technical differences. Five women and men were called in for "consultation."
Here are, the Winning Children 
June Delight Edwards, Portland, Maine. Donald Miller, Cincinnati, Ohio. Marie Octavie Fischer, Seattle, Washington. Florence Brooking Riley, Chillicothe, Ohio. Hazel Louise Sayre, Jersey City, New Jersey. Mary E.A. Coleman, Williamsport, Pennsylvania. 
Hester Luther Stevens, Syracuse, New York. Mary Matilda Newhard, Carey, Ohio. Townsend Darlington Eachus, St. Paul, Minnesota. Hamilton Phelps Edwards, Brookline, Massachussetts. James Keating Bannerman, St. Louis, Missouri. Margaret Carolyn Moist, East Oakland, California.
Lähde - Lähde - Lähde - Lähde

Alla olevassa mainoksessa kerrotaan kuinka hyvä terveys olisi osa kauneutta ja näin se tietysti on, että kauneudessa on osaltaan kyse terveydestä.

Terveelliset elintavat monipuolisen ruoan avulla, jossa myös hedelmät ja vihannekset ovat suuressa osassa tekevät esim. ihon kauniiksi. Huonoilla elintavoilla, kuten päihteiden käytöllä ja liian paljon auringon paisteessa oleskelulla on taas rumentavia vaikutuksia varsinkin pidemmällä aika välillä.

Onhan sitten myös sairauksia, joille ihminen ei itse ole syyllinen, kuten kehitysvammaisena syntyminen ellei sitten typerä äiti ole käyttänyt päihteitä raskaana ollessaan. Muutenkin erilaiset selvästi keskiarvosta tai normaalista poikkeavat ulkonäöt näyttävät rumilta, kuten väärin kehittynyt leuka ja hampaat.


Lähde

Alla voi nähdä kuinka jo sata vuotta sitten on annettu ohjeita kuinka ihosta voi tehdä kauniimman ja sellaisen millainen se on ollut vauvana tai lapsuudessa, koska kauneudessa on lopulta kyse nuorekkaasta ulkonäöstä, joka on erittäin tärkeää naiselle vaikka nainen taitaa vähän enemmän arvostaa miehillä iäkkäämpää ulkonäköä.

Toisaalta parisuhdetilastojen mukaan naiset yleensä pariutuvat keskimäärin n. muutaman vuoden vanhan miehen kanssa, joten eipä miehillekään ole iäkkäästä ulkonäöstä hyötyä, jos haluaa nuoren naisen, joita kyllä voi vielä toistaiseksi löytää köyhistä maista, mutta sitä mukaan kun esim. Thaimaassa ja monissa muissa maissa elintaso kasvaa vaikeutuu todennäköisesti naisen löytäminen esim. rumemmilla ja iäkkäämmillä miehillä.


Lähde

Alla olevassa mainoksessa tuodaan esille kuinka naisen kauneudella olisi valtaa ja näin sitä voi hyvinkin ajatella koskien vaikka parinvalintaa, että jos miehille on valtavan tärkeää naisen kauneus voi täten nainen päästä korkeaan asemaan, kuten kävi aikanaan Roxelana:lle hänestä tullen Sulemain Suuren vaimo.


Lähde

Alla olevassa artikkelissa verrataan menneisyyden kaunottaria ja mainitaan Venus de Milo patsas kuinka nainen ei vaihtaisi nenäänsä sen kanssa. Tuolla patsaalla on aika maskuliiniset kasvot, että ainakin tämän päivän kauneuden osalta naisella tulisi kasvot olla sirommat.

Toisaalta tämä on lopulta jokaisen omaa naismakua, että tykkääkö enemmän eurooppalaisen naisen voimakkaista kasvoista vai aasialaisen naisen lättänämmistä kasvoista, koska kummatkin ovat omalla tavalla kauniita.


Lähde