9. maaliskuuta 2016

ihonvärin ruskettamisesta ja vaalentamisesta. Lisäksi naiskauneutta arabiankielisistä maista

We know glowing, radiant skin is the result of a good skincare routine, and one of the first steps you should take in your routine is addressing how to even out your skin tone. These reader-approved skin lightening creams and skin brightening products do just that, giving you smoother, brighter skin and lessening dark spots caused by sun damage and scarring.
Lähde - Lähde - Classic Movie Actresses ... when they were young

Joku aika sitten katselin eteläafrikkalaisia kauneus blogeja, niin samalla huomasin sielläkin olevan myynnistä ihonväriä ruskettavia tuotteita tai oikeastaan tarkemmin kuvien perusteella moni näyttää haluavan vaan vähän oranssimaisuutta tai miten tuon ihonvärin jokainen näkee. Se on tietenkin selvää, että osalla eurooppalaisista ihonväri on äärimmäisen vaalea, joka sitten enimmäkseen auringossa palaa, joten tällainen ihonväriä värjäävä tuote vaikuttaa järkevämmältä, jos siitä ei ole haittaa iholle tai elimistölle.

Alla voi havaita tässä tapauksessa näytettävän ennen ja jälkeen kuvina, miltä tummempi ihonväri näyttää. Tällaiset kuvat ovat muistaakseni aiheuttaneet jonkinlaisia kohuja länsimaissa, mutta silloin on ollut kyseessä ihonvärin vaalentaminen ja kuvissa on käytetty muita kuin valkoisia naisia. Suvaitsevainen varmaan osaa suurella todennäköisyydellä määritellä naisten rodun, joten näistä kuvista ei kai rasismi kohua syntyisi.

Whether you have a light or dark skin, you'll be more attractive the more carotenoids you consume. The amount of melanin, a dark pigment that is stimulated by sunlight, on the other hand, plays no role in attractiveness, say psychologists at the University of St Andrews, Scotland, in an article that will be published soon in Evolution and Human Behavior.
[...] 
History paints a view of changing trends, flipping the perceptions of pale and tan skin. Pale skin was once an indicator leisure and wealth, marking status over tanned workers who toiled out in the sun. Today, the current trend has flipped pale skin to a marker of poor health or less leisure time whereas a robust suntan suggests status and vigor and health.  Designer Coco Chanel is noted for introducing the suntan trend after returning from a trip bearing a bronze glow, in the 1920s. Since then, the decades illustrate an increasing obsession with tanning to achieve that “healthy” glow.
[...] 
The reasons why we LOVE to look tan. It catches up as soon as you come back from a vacation and you have a great overall tan. People complement you and then..You are hook. It is a great natural look, makes your eyes shine brighter, your body looks more fit, etc. But then the huge conundrum begins and lets face it skin cancer is always the number one reason why we do not toast in the sun with baby oil anymore.
[...] 
One of the benefits of vitamin C in skincare is sun protection. In an article called “Vitamin C in Dermatology” Pumori Saokar Telang explains that vitamin C helps to protect your skin against both UVA and UVB rays. UVB rays mostly affects the top layers of our skin (the epidermis), causing sunburn and mutations that can lead to skin cancer. UVA goes much deeper into the skin where it mutates and destroys collagen, elastin and other essential structures in your skin. This causes early ageing and can lead to skin cancer.
Lähde - Lähde - Lähde -  Lähde - Lähde - Lähde - Lähde

Tässä voi myös havaita japanilaisen Mosbeau:n tuotteita, joita myydään Filippiineillä. Alimmassa kuvassa voi tässä tapauksessa havaita tuotteen tehneen ihonväristä selvästi ruskeamman, eikä esim. vaalean oranssimaisen.

Sitä aina välillä näkee mustien keskustelupalstoilla kommentteja kuinka valkoiset naiset haluaisivat olla mustia naisia tai omata heille tyypillisempää ulkonäköä, mutta eipä tässä moni kuitenkaan näytä haluavan selvästi ruskeaa ihonväriä vaikka tämä nainen jossain määrin halusi ellei kyse ole kuvan muokkaamisesta.

Tuli sellainen asia mieleen, että tietokoneen näytön valoisuus vaikuttaa osaltaan ihonväriin kuvissa. Itse käytän erikoisesti 32 tuumaista televisiota kannettavan näyttönä, mutta haluan säästää sähköä, joten valaistus on hyvin alhainen. Tästä syystä jälkeen kuvan nainen näytti vähän enemmän ruskeammalta tai miten jokainen tämän ihonvärin sattuu näkemään.


Lähde - Lähde - 5 Tips for younger looking skin by Sharon

Oranssimaisesta tai ruskettuneesta ihonväristä tuli vielä mieleen, että japanilaisessa aikuisviihteessä voi nähdä vähän ruskettuneita japanilaisia naisia, joita osaltaan kutsutaan mustiksi tytöiksi vaikka ihonväri näytti oranssimaiselta, joka on varmaan saatu osaltaan aikaan tällaisilla tuotteilla. Suurin osa naisista on vaaleaihoisia ja joukkoon myös mahtuu vähän eurooppalaistaustaisia naisia, mutta kaipa tällaiset oranssimaiset naiset näyttävät myös seksikkäiltä vaikka muutoin Japanissa kauneusihanteena on yleisesti vaalea tasainen ihonväri naisella.


Lähde - Lähde - Lähde - Natural Glow - Skin Lightening Lightening Moisturiser

Näitä muutamia kuvia katsoessa voi taas huomata erikoisesti kuinka länsimaissa on osaltaan myynnissä ihonväriä ruskettavia tuotteita, mutta onko kuitenkaan vaaleassa ihonvärissä vikaa, jos se on varsinkin pitkälti tasainen väriltään ja rypytön.

Pitäisi enemmän lukea ruskettamista käsitteleviä tutkimuksia, mutta taitaa kuitenkin olla sillä tavalla, että länsimaissa ei kuitenkaan ole yhtä suurta painetta olla jotenkin ruskettunut vaikka jonkinlaista kielteistä suhtautumista varsinkin hyvin vaaleaan ihonväriin esiintyisi. Taitaa myös olla sillä tavalla, että monet iäkkäämmät eurooppalaiset naiset haluavat omata tasaisen vaalean ihonvärin, koska se tekee nuoremman näköiseksi.


Lähde - Lähde - Lähde - BeloBBGirl with the BeloKojic BB Cream!

Filippiineillä markkinoidaan paljonkin ihonväriä vaalentavia tuotteita, mutta ainakin oikeassa kuvassa olevan osalta ihonväri näyttäisi suurin piirtein sellaiselta, jonka varmaan moni hyvin vaalean ihonvärin omaava eurooppalainen nainen haluaisi omata. Tuossa tuotteessa väitetään olevan kultaa, mutta gramma kultaa näyttäisi maksavan 36 euroa, joten tämä taitaa olla enemmän lumetta ja kultainen vaikutus saadaan enemmän muulla tavalla aikaan. Kuitenkaan ihonväri ei välttämättä saisi näyttää keltaiselta, koska se kertoo mahdollisesti maksasairaudesta.


Lähde - Lähde - Gold Price in Euros - Keltaisuus - You look disgusting

Etsin yleensä uusia tutkimuksia ja muita kirjoituksia Google Scholar:sta hakusanoilla beauty ja attractiveness, jonka takia jää monia tutkimuksia löytämättä, jos vaikka näitä sanoja ei ole tutkimuksessa käytetty tai jostain muusta syystä ei löydy. Tästä syystä pitäisi etsiä kaikenlaisilla hakusanoilla, joten katsoin löytyisikö jotain ihonvärin vaalentamisesta vaikka pitäisi oikeastaan perehtyä ihonvärin ruskettamista käsitetteleviin tutkimuksiin.

Näin aluksi Google kuvahaun kautta tuli päädyttyä jonkinlaiselle aikuisviihde sivustolle, jossa on kai salaa kuvattu enemmän tai vähemmän ruksettuneita naisia bikineissä ja kuvien joukosta poimin tarkoituksella huomattavan suuren ihonvärin eron omaavan pariskunnan. Kuvasta ei voi tietää varmuudella, onko siinä valkoinen nainen, koska Yhdysvalloissa myös monet mustat naiset voivat tehdä itsestään tällaisen näköisen ja ovathan myös mustat enemmän ja vähemmän sekarotuisia, mutta vartalon osalta voisi päätellä siinä olevan valkoinen nainen.

Tällaiset pariskunnat tuovat mieleen monenlaisia kysymyksiä, että ajatteleeko nainen millaisia vaikutuksia mustan miehen geeneillä on jälkeläiselle, koska moni mulatti voi näyttää hyvin mustalta ja jos ei täysin, niin Yhdysvalloissa on kuitenkin tapana sanoa afrikkalaisen taustan omaavia mustiksi. Toisaalta ovathan monet mulatit nätin tai söpön näköisiä ja voi sanoa mustilla olevan vauvamaisia piirteitä kunhan maskuliinisaatio tai alkukantaiset kasvonpiirteet eivät ole voimakkaita.


Sexy blonde in a G-string thong 2!


Alla olisi sitten mustien keskuudessa ilmenevää ihonvärin vaalentamista käsittelevä tutkimus, jossa nähtävästi havaitaan ihonväriään vaalentavilla mustilla naisilla olevan enemmän kaltoin kohtelua lapsuudessa, masennusta ja jonkinlaista traumaa. Kaltoin kohtelusta tulee osaltaan mieleen, että tutkimuksissa on väitetty monissa afroamerikkalaisissa perheissä suosittavan enemmän vaaleaihoista tytärtä, joten tämän perusteella voi osaltaan ymmärtää huolia.

Tutkimuksissa on myös usein kerrottu mustilla olevan korkeampi itsetunto, johon voisi kuvitella olevan osaltaan geneettisiä syitä. Myös monien tutkimusten perusteella mustilla naisilla ei ole samanlaisia huolia painon osalta kuin valkoisilla naisilla, koska mustien keskuudessa osataan enemmän arvostaa paksumpaa tai kurvikkaampaa vartaloa, jossa tietenkin suuri takapuoli on tärkeässä asemassa ja varmaan aiheuttaa osalle pienen takapuolen omaaville mustille naisille ulkonäköhuolia ellei nainen halua olla enemmän mustan barbien näköinen.
Skin depigmentation/bleaching, the practice of using toxic cosmetic chemical agents to lighten the complexion of one’s skin, poses grave health consequences including but not limited to irreversible skin damage, skin cancer, and kidney failure [1-3]. The increasing prevalence of skin bleaching has become a global epidemic, particularly in Afrodiaspora regions such as the Caribbean [4]. 
Although skin bleaching is a common practice in both genders, it is most prevalent among females [4-9]. Majority of the explanations that seek to describe the root causes of skin bleaching predominantly fall within a psychosocial paradigm, where having lighter skin (a proxy for European ideals of beauty) is equated with greater attraction [4-9] or higher social status [10].  
[...]
The notion that self-esteem drives skin bleaching is a controversial one. Initially, it was believed that people bleach their skins because of  low self-esteem [9] and dissatisfaction with their ethnicity. However, Charles found that mean self-esteem scores for both skin bleachers and non-skin bleachers were comparable, suggesting that self-esteem does not fully explain the desire to skin bleach. 
In fact, a later study suggests that skin bleachers may be content with their ethnic identity [11]. The self-esteem theory seems insufficient at providing a clear understanding of skin bleaching. Interestingly, studies continue to show that there are perceived rewards in skin bleaching where up to 90% report being satisfied with and continue to use skin bleaching agents despite knowledge and experience of the harmful effects [12- 14]. 
[...]
Lastly, our finding that females were more likely to report skin bleaching, depressive symptoms, trauma symptoms and childhood abuse corroborates previous findings, suggesting that females are a vulnerable group in the development of depression, PTSD and skin bleaching [42-45]. 
Studies show that skin bleaching is on the rise and is more prevalent among females [5,7,10,26,27], and those with higher academic achievement [25]. Several theories have been proposed to explain why skin bleaching is more prevalent among females, these include being more sophisticated, appear more beautiful, gain more attention or attract a mate and higher social economic standing [3,5,6,42-47].
Lähde

Alla voi havaita libyalaisesta ihonvärin vaalentamista käsittelevästä kirjoituksesta poimitun kuvan, jossa tuotteet ovat tehneet naisille epätasaisen ihon, joka ei tietenkään kauneustutkimusten perusteella ihmisiä miellytä, jonka takia tasainen musta ihonväri näyttää kauniilta kuin tällainen, mutta jos ei tykkää mustasta ihonväristä, niin sitten ei lopulta kuitenkaan. Kuvassa voi havaita rystysten olevan tummempia, joka on yleinen ongelma ihonvärin vaalentamisessa, mutta sitä voi muutenkin ilmetä mustilla naisilla, jonka takia ne halutaan samanväriseksi kuin muu iho.

Suurimpana ongelmana ihonvärin vaalentamisessa näyttää olevan tehokkaiden kemikaalien käyttäminen suurina määrinä, koska halutaan muuttaa nopeasti, halvalla ja suuresti ihonväriä vaikka olisi paljon parempi käyttää terveydelle vähemmän haitallisia myös viranomaisten hyväksymiä tuotteita, mutta niillä taas ei yleensä saa kuin pieniä muutoksia aikaan. Tässä on myös sellainen ongelma, että monet naiset eivät tiedä kuinka ihonväriä vaalennetaan oikein, koska päivällä tulisi suojautua auringolta, jos on käyttänyt ihonväriä vaalentavaa tuotetta.

En ole edelleenkään mikään asiantuntija tässä asiassa, että varsinkin SkinCareTalk sivustolta olen lueskellut, eikä siellä mustat naiset näe samassa määrin ihonvärin vaalentamista huonona tai terveydelle haitallisena, jos sen tekee oikein. Mustat naiset myös näkevät vääränä sen, että heitä syytetään halusta vaalentaa ihonväriä, mutta valkoiset naiset saavat ruskettaa. Onhan tuollakin palstalla naiset kertoneet monia karuja syitä halulle vaalentaa ihonväriä kuinka esim. mustat miehet tykkäävät enemmän vaaleammista naisista, mutta sitten osa vaan tykkää vaaleammasta ihonväristä tai haluaa tasoittaa ihonväriä.

White skin is the dream of all Arab women with a particular attention in Libya and a fair skin is symbolized as a beauty sign. Libyan women tend in the summer time to shade themselves from the sun and deprive themselves from the benefit of sun and vitamin D for their big wedding day. 
Skin lightening cosmetics are widely used in most African countries including Libya where Libyan women are obsessed by it due to certain brands ruthlessly advertising fair and lovely skin, and it is a growing problem. 
Use of cosmetic products to bleach or improve the skin texture and colour is a habit chiefly among darkskinned Libyan women. The concept of having white’ skin complexion has been considered trendy and desirable. 
Lähde - Discuss hyperpigmentation and skin lighteners.

Yritin löytää lisää kuvia ihonväriä vaalentaneista libyalaisista naisista, mutta ei äkkiseltään löytynyt. Löytyi kuitenkin arabiankielisiä hakusanoja käyttämällä Dubaissa kauneus blogia ylläpitävä Rana, jonka voi havaita esittelevän korealaista Snow White voidetta, joka tekee ihonvärin nopeasti vaaleammaksi. Tässä on nähtävästi kyse samankaltaisesta tuotteesta kuin nuo ihonväriä esim. pronssimaiseksi väriltään tekevät tuotteet.

En oikein ymmärrä, mitä Rana alla olevalla kuvalla tarkoittaa. Onko Ranan mielestä ruskea ihonväri ruma vaikka Googlen kääntäjän mukaan siinä on afrikkalainen veli. Voihan veli olla kasvoiltaan samankaltainen kuin sisko, mutta ihonväri on vaan auringossa kunnolla tummunut ellei sitten ole afrikkalaista tai intialaista taustaa.

Rana näyttää kuvien perusteella tykkäävän sinisistä silmistä, että joku sosiologi varmaan väittäisi kyse olevan barbien ja länsimaiden vaikutuksesta, mutta toisaalta osa ihmisistä vaan tykkää muista kuin ruskeista silmistä, jotka ovat hyvin yleisiä arabien keskuudessa. Ihmiset myös jossain määrin haluavat sitä, mitä itsellä ei ole, mutta olisi kuitenkin parempi, jos tätä halua eivät lisäisi esim. media tai muut tekijät.

Löysin Ranan tekemän vertailukuvan barbiesta, joten tästä voisi äkkiseltään ajatella naisen haluavan olla barbien näköinen, mutta oikeastaan barbiella sattuu olemaan ulkonäköä, josta ihmiset tykkäävät vaikka naisen ei tietenkään tarvitse näyttää täysin barbielta ollakseen kaunis. Tällä alkuperäisellä ja tunnetuimmalla barbiella voi havaita olevan vaaleat hiukset, mutta siitä huolimatta harva aasialainen, latino tai joku muu nainen hiuksiaan vaaleaksi värjää, joten barbien vaikutukset naisiin ovat jossain määrin liioittelua.

Being white skinned as a western woman, tall and slim bodied, young look become the desire of almost every woman in general. Look at the advertisement in the mass media! Are the models in general, fat, dark skinned? No. Most of them are white, tall, slim, and some with colored hair—blond, white, etc. If we observe cosmetics, there are bleaching series provided in almost every brand—from the cheapest to the most expensive one. The goal of creating bleaching cosmetics is of course to make the skin color brighter even whiter.
In line with the idea of being beautiful above, Naomi Wolf states that beauty refers to the appearance of a woman. It concerns not with the clothes or accessories but with the body and face (2002:3). Women, either the old or young ones, say that they are really afraid of being older. In other words, being old is not beautiful. They, either the thin or fat ones, say that they face so many misery pains in struggling for having ideal body. They know from the beginning that a woman who has an ideal body is the one that is thin, tall, white, and blond haired with sincere, no scars and symmetrical face (4). Do the characteristics of being beautiful here refer to Barbie doll? The answer is YES.
Lähde - Lähde - Lähde

Katselin kuvia barbien näköisistä ihmisistä, joista poimin muutaman kuvan alas. Tuolla aasialaisella naisella näyttäisi olevan ennen kuvassa enemmän filippiiniläisille tai kaakkoisaasialaisille tyypillistä ulkonäköä, mutta jälkeen kuvassa nenä näyttää hyvin kapealta.

Meikkaamisella nenän ulkonäköön voi jossain määrin vaikuttaa, mutta kyllä monissa Aasian maissa tehdään nenäleikkauksia, jonka takia monilla aasialaisilla naisilla voi osaltaan tästä syystä havaita olevan kapean korkea nenä, joka näyttää hyvin sopivan joidenkin kasvoihin.

Filippiineillä ja tietenkin yleisesti maailmalla tykätään suosia malleja, joilla on aika kapea ja korkea nenä, mutta Filippiinien osalta tulisi myös käyttää enemmän malleina leveämmän ja matalamman nenän omaavia, jos kerta se on enemmän normaalia ulkonäköä, eikä myöskään silmien tarvitse olla aasialaisilla naisilla suuren näköisiä ja kasvojen soikiomaisia.

Tällöin ei aiheuteta naisille turhia ulkonäköhuolia vaan osataan myös arvostaa yleisempää ulkonäköä. Tietenkin ihmisillä näyttää olevan yleisesti vaikeaa tykätä liian leveästä nenästä naisella, mutta sellainen pieni mataluus ja leveys sopii aasialaiseen ulkonäköön tai näin pitäisi aasialaisten itse osata nähdä.

Kuvien joukossa voi myös nähdä ukrainalaisen barbien Valerian uimarannalla, että ei tuollainen vaalea ihonväri varsinkin naisella rumalta näytä vaan se on valoisa. Naisen kuvat näyttävät olevan jossain määrin muokattuja, mutta tämä on tiettävästi yleistä muutenkin naisilla, että käytetään esim. filttereitä.


Lähde - Lähde - Lähde - Rachel Evans - Ashton Clarke - Human Barbie

Tuli päädyttyä yllä olevia kuvia etsiessä myös Dailymail sivustolle, josta äkkiseltään artikkeleita selaten poimin alla olevan uutisen, jossa kerrotaan Katien olevan jotenkin järkyttynyt nähtävästi sekarotuisesta ja kehitysvammaisesta pojastaan tehdyistä pilakuvista. Tästä tulee mieleen kuinka joku aika sitten tuli vastaan filippiiniläinen nainen, jolle suurten tai näkyvien hampaiden takia oli tehty myös pilakuvia. Tarkoitus tässä ei ole loukata, mutta Katie ei varmaan haluaisi itselleen pojan nenää.

Harvey, Katie's child from a previous relationship with Dwight Yorke, suffers from a rare genetic condition called Prader-Willi syndrome, as well as autism, ADHD and blindness. 
And his conditions had been openly mocked by trolls, with one image - showing Harvey walking with his mum - accompanied by the comment: 'Why does Harvey price look liked a member of the IRA?
Lähde

Arabiankielisiä sivustoja vielä tutkiessa päädyin Al Jamila magazine:n sivuille, josta poimin pari kuvaa kauniin näköisistä libanonilaisista julkkiksista, joista Stephanie Saliba juhlistaa yhdessä kuvassaan 100 tuhannen seuraajan määrää ja alimmassa kuvassa on varsinkin arabien keskuudessa hyvin suosittu seksikäs laulaja Haifa Wehbe. Aika paljon näkyy julkkiksilla ja muillakin naisilla ei ruskeita silmiä, että osa varmasti käyttää värilinssejä vaikka pienellä osalla olisi aito silmien väri.


Lähde - Lähde - Katso videoita


Lähde - Haifa Wehbe - Yabn El Halal

Kosmetiikkaa myyvän Vichyn Lähi-idän Facebook sivuilta löytyi kuva Vichyn sponsoroimasta HudaBeauty MasterClass tilaisuudessa. Meikkitaiteilija Huda on tietääkseni hyvin suosittu kauneusbloggajaa ja tässä tilaisuudessa varmaan osaltaan yritetään saada naiset ostamaan Vichyn tuotteita.

Näissä kauneuteen liittyvissä kuvissa tai tv-ohjelmissa voi yleensä nähdä olevan enimmäkseen naisia. Miehet eivät tietenkään yleisesti meikkaa, mutta kyllä jossain määrin kaunis iho on myös tärkeä osa miehen komeutta. Joka tapauksessa meikkaamisella ja ihon hoitamisella nainen voi selvästi lisätä feminiinistä kauneutta ja nuorta ulkonäköä, joka näyttää ihmisiä tai miehiä miellyttävän.

Ei naisten tutkimusten perusteella tarvitse valtavasti meikkiä käyttää, mutta määrä riippuu osaltaan naisen ulkonäöstä, että onko esim. iho valmiiksi kauniin tasainen ja silmät näyttävät. Vähän aikaa sitten tuli vastaan jonkun opiskelijan tekemä lyhyt tutkimus, jossa hän oli osaltaan tehnyt kyselyn muille opiskelijoille, että onko meikki tarpeellista naisille, niin suurin osa oli sanonut ei.

Kuitenkin samassa tutkimuksessa oli näytetty opiskelijoille kahta kuvaa ja pyydetty niistä valitsemaan kauneimman, niin opiskelijat olivat ulkonäön perusteella valinneet kauneimmaksi meikatun naisen.

Tämä kertoo siitä, että ihmisiltä ei kannata aina kysellä mielipiteitä vaan näyttää kaksi kuvaa ja pyytää heitä valitsemaan niistä kaunein. Jos ihmiset valitsevat meikatun kauneimmaksi, niin silloin on selvää, että naiset eivät turhaan meikkaa. Kaikki tähän mennessä lukemani tutkimukset vahvistavat meikkaamisen tekevän naisen kauniimmaksi, jonka nähtävästi naiset itsekin tietävät.


Lähde - Lähde - Lähde

L'Oréal Paris:in Lähi-idän Facebook sivuilla näkyi kuva kiinalaisesta näyttelijästä Fan Bingbing:stä, josta tuli mieleen, että näin hänet ihonväriä vaalentavan tuotteen mainoksessa. L'Oréal käyttää monia muitakin tunnettuja naisia tuotteidensa markkinoinnissa, kuten esim. Intiaa edustaa Aishwarya Rai, joissa myös mainostetaan muutakin kosmetiikkaa.

L'Oréal:in mainoksia Googlen kuvahaulla katsoessa huomasin kuinka niissä osaltaan mainitaan ruusuinen ihonväri, jolla nähtävästi tarkoitetaan vaaleanpunaista väriä. Olen tämän ennenkin huomannut kuinka aasialaisilla naisilla on halua omata myös tällaista ihonväriä, joka taidetaan liittää feminiiniseen ulkonäköön.


Lähde


Lähde - Lähde - Lähde

Alla olisi uusi tutkimus Sudanista, jossa on ainoastaan tarkasteltu ihonväriä vaalentavien määriä opiskelijoiden joukossa ja määrä vaikuttaa hyvin korkealta. Tässä tutkimuksessa ei harmillisesti tarkasteltu tarkemmin syitä halulle vaalentaa ihonväriä vaikka tutkijat itse mainitsivat muutamia syitä, jotka olisi voinut myös kysyä opiskelijoilta.

Alla mainitaan myös muissakin maissa tehtyjä samankaltaisia tutkimuksia, mutta voisi kuitenkin kuvitella, että monet mustat naiset vaan vaalentaa vähän ihonväriä, jonka tuloksena sitten näyttävät mustien miesten silmissä feminiinisemmiltä. Samaan tapaan ei moni eurooppalainen nainenkaan ihonväriään suuresti rusketa tai muuta vaan haluaa siihen pientä väriä, jos kerta eurooppalainen mies hyväksyy jonkinlaisen oranssimaisuuden naisessa.
The use of skin-whitening products appears to be a common phenomenon in many parts of the world, especially among dark-skinned women of African descent [1–4]. Several studies have been conducted in sub-Saharan Africa to determine the prevalence of the use of skin-whitening products. 
According to a study conducted in Senegal, 26 % of Senegalese women reported using skin-whitening products at the time of the study and 36 % reported that they had used skin-whitening products previously [5]. Among the Senegalese women who reported using skin-whitening products, 75 % of them had experienced adverse skin effects [5]. Another study in Senegal reported 62.7 % of Senegalese women used skin-whitening products [6]. 
A study conducted in Bamako to estimate the prevalence of skin-whitening products in a sample of Mali women aged from 15 to 45 years revealed 25 % of their study sample used at least one bleaching agent [3]. 
Adebajo et al. investigated the use of skin-lightening cosmetics among both men and women in Lagos, Nigeria. According to the author, the prevalence of the use of skin-lightening cosmetics in females was 77.3 % [7]. A study conducted in a sample of 385 University of Benin undergraduates found 64.9 % of the students used skin-lightening agents with 70.7 % being females and 52.2 % being males [8]. 
As in many African countries, Sudanese women face pressure to lighten their skin due to the widespread social perception that light skin is considered more attractive, beautiful, and reflective of high social status [5]. This social perception has led to a significant increase in the use of skin-whitening products in Sudan. 
In the last two decades, large numbers of Sudanese women pay great attention to skin-whitening products such as pills, injections, creams, soaps, and natural skin-bleaching recipes. These products contain chemicals, mercury materials, cortisone, hydroquinone, and more, and are known to be so dangerous to the health of its users that they are directly associated with adverse health and skin effects [2–4]. 
[...]
The study tended to identify the prevalence of the use of skin whitening products among a sample of undergraduate females in Sudan. No related data on skin-whitening among undergraduate females in Sudan were found, to the best of our knowledge. 
A high prevalence of skin-whitening product use was reported in our sample (74.4 %), which is considered consistent with previous findings from Sudan [24, 25]. Recently, a study conducted in Sudan reported (78.3 %) of young women aged between 20 and 29 years used cosmetics containing hydroquinone [24]. 
Adebajo et al. found that the use of skin-lightening cosmetics in female traders in Lagos, Nigeria, was at 72.4 % [8]. In a study conducted in Durban, South Africa, Dlova et al. found that the use of skin-lightening products in African women was 60 % [26]. This figure was less than our findings, probably due to their range of ages (18–70 years), as well as the setting of their study in two large public hospitals in Durban. 
Our findings were also similar to the Benin figure, 70.7 % of the female students reported using skin-lightening agents [9]. Mahéa et al. reported use of skin lightening products on 99 pregnant women. Sixty-nine percent of the pregnant women reported using skin-whitening products during their current pregnancy [27].