23. maaliskuuta 2015

The Illusionists dokumentti eurooppalaiselta näyttävästä kauneusihanteesta maailmalla


Katselin pitkästä aikaa muutamilla hakusanoilla, että mitä löytyy koskien kauneusleikkauksia ja eurokeskistä tai länsimaalaista kauneusihannetta, jonka takia päädyin lukemaan artikkelia koskien tulevaa The Illusionists dokumenttia, jossa tarkastellaan enimmäkseen länsimaiden vaikutusta maailmalla. 

Olen tästä dokumentista muutaman kerran kertonut ja itseäni kiinnostaisi tietää kuinka hyvin dokumentissa tuodaan esille kauneustutkimusten havaintoja kauneudesta, eikä vain syytellä länsimaita kaikesta, jos kaikesta huolimatta jossain etnisessä ryhmässä naiset ovat yleisesti kamalan näköisiä vaikkei sokea tutkija sitä huomaisi.

The documentary is the latest from 35-year-old Italian filmmaker Elena Rossini, who traveled to eight countries throughout North America, Europe, the Middle East and Asia over the course of seven years to explore the ways Western ideals of beauty — including, but not limited to, thinness — are commodified and scattered throughout the globe. 
"Western beauty ideals — actually, man-made Western beauty ideals — have spread to the rest of the world through globalization and are now being upheld as models even in places like India and Japan," Rossini told Mic. "And they have very dangerous consequences."

Poimin yllä olevasta artikkelista kuvan, jossa näyttäisi olevan kaunis intialainen nainen vaikka käytetäänhän tietääkseni Intiassa myös eurooppalaisia ja latino malleja, joilla on vähän intialainen ulkonäkö ellei niin meikkaamisen jälkeen, mutta siitä huolimatta hyvin eurokeskinen, joten mallin etnisyydestä ei voi olla varma.
While in the United States the cosmetic surgery booms for increasing breasts, reshaping the nose and siphoning fat, companies producing whitening products have the right touch in India. We can observe continuously increasing television commercials promoting whitening-products and women‘s magazines filled with fair-skinned models and rich in advertising inviting to beauty parlours with skin-lightening services. 
Moreover. we see light-skinned film stars which do not resemble the real population of India but rather look like fair-skinned Iranians. Turks, or Spaniards (Sequeira, 2005). Almost every Indian city is stamped by gigantic posters hung up in the city centres promoting well- known fashion houses, showing Saris worn by Indian models which are no more distinguishable from Europeans.

Kuvassa voi havaita mainostettavan Yardley:n ihonhoitotuotetta, jossa olettaisi olevan ihonväriä vaalentavia ominaisuuksia tai sitten ei, mutta päädyin Googlen kautta katselemaan Yardley:n eteläafrikkalaista sivustoa, jossa pisti heti silmään alla oleva kuva kuinka mies näyttää enemmän mustalta, kun taas naisen ulkonäkö lähestyy eurooppalaiselle naiselle tyypillistä.

Tästä on ollut monissa tutkimuksissa juttua kuinka mustilta naisilta vaaditaan enemmän alla olevan kaltaista ulkonäköä esim. vaaleamman ihonvärin ja suorempien hiusten lisäksi, kun taas voimme selvästi havaita, ettei mustilla miehillä ole samanlaisia ulkonäköpaineita.

Pitäisi tutkimuksista tarkistaa, mutta muistaakseni Yhdysvalloissa ennen vanhaan syrjittiin hyvin voimakkaasti aitoja mustia miehiä, kun taas mulateilla oli paremmin asiat, mutta nykypäivänä mustilla miehillä hyväksytään enemmän alla oleva ulkonäkö, jonka myös hyväksyvät monet valkoiset naiset, jotka muodostavat moninkertaisesti parisuhteita mustien miesten kanssa vaikka määrät ovat aika vähäisiä, jos niitä vertaa latinoihin.

Kuitenkin tutkimuksissa on tuotu esille kuinka enemmän vaaleammilla tai eurokeskisillä mustilla olisi keskimäärin paremmin asiat Yhdysvalloissa, mutta jos ajatellaan mustia naisia, niin heiltä usein edellytetään alla olevan kaltaista ulkonäköä, että nenäkään ei saisi olla leveä, kuten näyttää olevan mustalla miehellä.

Tietenkin tässä on kyse myös länsimaiden vaikutuksesta vaikka voisi aina ajatella, että nyt kun mustat ovat Etelä-Afrikassa enimmäkseen päättävissä asemissa, niin jollain tavalla vaatisivat yrityksiä ja muita tahoja tuomaan enemmän esille mustille naisille tyypillistä ulkonäköä vaikka saahan joukossa olla muitakin naisia, koska maa on kuitenkin monirotuinen väestöltään.

Onhan tässä ollut myös juttua siitä kuinka varsinkin Yhdysvalloissa on ollut kauneusihanteena tummuus miehissä, joilla on tarkoitettu tummempia eurooppalaisia miehiä ja naisilla vastaavasti on nähty kauniina huomattava vaaleus varsinkin vaaleiden hiusten takia. Sitten tässä myös vaikuttaa ne monet tekijät, jotka yleensä nähdään naisilla kauniina, kuten esim. vaaleampi ihonväri, pitkät hiukset ja pieni nenä.Olen tainnut jo tästä alla olevasta Jamaikaa käsittelevästä kirjoituksesta kertoa, mutta kun tuli Google:lla vastaan, niin poimin muutaman mielenkiintoisen kohdan.
Over 90% of the Jamaican population is of African descent. Whites, Chinese, Indians and Arabs dominate the economy and Blacks control the political system (Robotham, 2000; Smith, 1990).
[...]

According to Shepherd (2000), the disrespect for Blacks in the Caribbean continues and its effects are manifested in the beauty contests based on White standards and the occurrence of skin bleaching in Jamaica.
[...]
The skin bleachers’ ways of speaking in Jamaica reveal the motivational skin color loci in their complex lives. The stated reasons for skin bleaching include:- the need to attract a partner, to look beautiful, to remove facial pimples, because they are too dark, skin bleaching is popular and their friends were engaged in the practice. The skin bleachers’ views suggest that there are many reasons for skin bleaching and self-hate is not as important as many Jamaicans believe (Charles, 2009a, 2010a, 2012). Other reasons reported are fashion, modernity, colorism and racial formation (Blay 2007, 2011; Charles, 2011; Dorman, 2011; Hope, 2009, 2011; Mahe, Ly, &Guonongbe, 2004). 
[...]
In one study done in Jamaica, the majority of the skin bleachers state that Jamaica should always have a Black Prime Minister because Jamaica is a Black country (Charles, 2005). The fact that some black skin bleachers politically support a Black prime minister but lighten their Black complexion is another seeming contradiction and ambiguity which does not indicate confusion.
 [...]
Hope (2009) also reveals complex personhood with her finding that many fans of dancehall music articulate skin bleaching as fashion rather than a rejection of Blackness. Skin bleaching as fashion has also been reported by skin bleachers in Africa (Mahe, Ly, &Guonongbe, 2004). Charles (2011a) also finds that light skin is a prestige complexion of sexual attraction in Jamaica. The notion of light complexion as being sexually attractive (compared to dark skin) which influences some skin bleachers points to lingering neo-colonial values about beauty and sexual attraction in contemporary Jamaica that the black physicality is ugly (Lindsay, 1976).
[...] 
The skin bleachers in making sense of the colorized social environment are pursuing brownness rather whiteness. The skin bleachers do not eat, dress, talk and behave like Jamaican whites. Moreover, they do not espouse the values of Jamaican whites. The skin bleachers as complex people are aware that whiteness is socially constructed. This awareness exists because the black albinos and vitiligo suffers in Jamaica that the skin bleachers interact with are not accepted as whites by Jamaican whites who police whiteness (Charles, 2012).

Alla on taas lisää näitä kasvon osiointeja, joiden avulla voi osaltaan kauneuskirurgi tutkia, että mitä muutoksia pitäisi tehdä, jotta asiakas näyttäisi paremmalta. Alla on kolme kuvaa, joista ensimmäinen on piirros, toisessa voi nähdä aasialaisen naisen ja kolmannessa on eurooppalainen nainen, joiden kummankin ulkonäössä voi havaita samankaltaisuutta.

Näissä kuvissa voi usein havaita eroja, että jos lähtökohtaisesti osien tulisi olla samansuuruisia, niin saahan niissä olla eroja, että silmät saavat olla suuremmat verrattuna nenän leveyteen vaikkei nenä mielellään saa olla suurempi kuin silmät varsinkaan naisella.

The Iris is the Key to the Answer to Facial Beauty


Lähde


Lähde


Lähde

Otsikon perusteella sitä olettaisi, että kertoilen tässä ainoastaan The Illusionists dokumentista, mutta eipä siitä paljoa voi kertoa, kun ei ole vielä edes julkaistu vaikka voisihan siitä jotain kaivaa liittyen tuohon dokumenttiin ja sen tekijään.

En kuitenkaan aina käsittele jotain yhtä asiaa vaan kertoilen kaikenlaista, joten alla oleva kuva tuli vastaan kun etsin netistä tietoa prognatismista tai bimaxillary protrussion:sta, joka tarkoittaa leuan eteenpäin työntymistä.

Ihmisillä esiintyy monenlaista leukaa, joista osa on väärin kehittynyt osaltaan myös geneettisistä syistä johtuen, että yläleuka tai hampaat ovat liian paljon edessä verrattuna alaleukaan tai hampaisiin. Sitten on myös normaalia eteenpäin työntymistä, jota taitaa olla alla olevalla naisella vaikka alaleuka näyttäisi olevan vähän edessäpäin, mutta tämä vaikutelma voi johtua huulista.

Tässä ei pidä tehdä mitään yleistyksiä mustien ulkonäöstä, mutta aika monilla esiintyy samankaltaista ulkonäköä. Tällaiset kasvot eivät ole länsimaisen kauneusihanteen mukaisia, mutta ne voivat olla vaikka afrikkalaisen kauneusihanteen mukaisia. Tämä on nykypäivän jonkinlainen ongelma, että eri etnisillä ryhmillä esiintyy sellaista ulkonäköä, jota ei voida aina nähdä kauniina toisessa etnisessä ryhmässä ja tämä on normaalia käyttäytymistä vaikka hölmöt antirasistit eivät siitä tykkäisi.


Lähde

Alla olevaan kuvaan liittyen kerrotaan kuinka tutkimuksen mukaan ihmiset ovat tykänneet 106 asteen kulmassa olevasta nenänpäästä tai alaosasta eli se on vähän ylöspäin vaikkei se tietenkään saa olla liikaa, koska alkaa näyttämään esim. porsaalta ja alaspäin sojottava nenänpää näyttää esim. vanhalta, koska ihmisillä tahtoo muutenkin ikääntyessä kasvot valua alaspäin.

Kuvassa näkyvän Scarlett Johansson:in kerrotaan olevan äänestetty seksikkäämmäksi elossa olevaksi naiseksi, mutta kuten myös näiden korkeiden nenien lisäksi on tässä kuitenkin enemmän kyse eurooppalaisesta kauneusihanteesta, että ei esim. aasialaisilla naisilla tarvitse olla tällaista nenää.


Lähde

Aasialaisilla tuntuu olevan tapana tuoda esille näkemyksiä, että miltä mahdollisesti jokin ulkonäkö näyttää, että esim. matalaa ja leveää nenää taidetaan usein kutsua maalaismaiseksi, mutta alla tuodaan esille kuinka suun alueen eteenpäin työntyminen näyttäisi sanakirjan perusteella tylsältä tai tyhmältä ja vihaiselta.

Lähde

Alla olevan linkin kautta voi ihmetellä omituista japanilaista ohjelmaa, jossa nähtävästi ihmetellään erilaisia kulttuureita tai maita ja ohjelmassa näkyy myös ulkomaalaisia. En jaksanut katsoa ohjelmaa tarkemmin vaan nopeasti aikajanaa siirtämällä katselin, että nähtävästi kamerunilainen nainen pääsi tutustumaan Japaniin ja alla voi nähdä hänet barbien näköisenä.


Lähde

Alla on pari kuvaa, joissa havaita olevan suuria muutoksia verrattuna ennen kuvaan. Aasialaisilla näyttää olevan ihanteena hyvin siro soikion muotoinen leuka, jonka tuloksena ulkonäkö muuttuu helposti hyvin nuorekkaaksi tai feminiiniseksi vaikkei sitä leukaa näin paljon tarvitsisi sirontaa.


Lähde


Lähde

Wonjin:in blogista tuli vastaan nainen nimeltään Larisa, jonka voi havaita olevan enemmän eurooppalaisen näköinen vaikkei suurta eroa yllä oleviin olekaan.

Larisan kerrotaan olleen aikanaan Chat of the beauties nimisessä tv-ohjelmassa ja hänestä tykättiin, mutta oli mennyt tekemään ymmärtääkseni jotain aikuisviihteeseen viittaavaa, josta oli ollut kielteisiä seurauksia, joten hän halusi kauneusleikkauksella muutoksia elämään.

Jos en väärin muista, niin tutkimuksissa on kerrottu kauneusleikkausten olevan joillekin naisille keino aloittaa uusi elämä, mutta olettaisin tässä olevan mahdollisesti myös kyse siitä, että jos parisuhde kariutuu, niin naiselle syntyy suurempi halu kaunistautua, jotta löytäisi uuden miehen, mutta eiköhän näitä syitä ole kaikenlaisia.

Yritin etsiä naisesta enemmän tietoa, muttei äkkiseltään löytynyt. Ennen ja jälkeen kuviin liittyen kerrotaan naiselle tehdyn leukaa koskevan leikkauksen johtuen nähtävästi hyvin pienestä suun alueen eteenpäin työntymisestä ja otsaakin on myös muotoiltu vaikkei siltä näyttäisi.

Näiden kuvien vertailu on usein kyseenalaista, jos jälkeen kuvasta on tehty tarkoituksella paremman näköinen, mutta näyttää siltä kuin nenän alaosaa ja nenänpäätä oltaisiin pienennetty, mutta se voi johtua esim. meikkaamisesta ja myös tuosta nähtävästi yläleukaan tehdystä leikkauksesta.


Lähde

SoYoung sivustolla näkyy aina välillä kuvia julkkiksista, joiden ulkonäköä on aina mielenkiintoista tarkastella, koska heillä tahtoo osaltaan olla vaikutusta muihin ihmisiin. Alla olevan naisen kasvot pistivät silmään ja kyseessä on kiinalainen näyttelijä Fan Bingbing, jolta löytyy vanhojen kirjoitusten joukosta koskien Kiinaa näkemys kuinka kiinalaiset eivät halua suurempia silmiä näyttääkseen länsimaalaisilta vaan kiinalaisten mielestä ne näyttävät paremmilta.


Chinese people don’t want to have larger eyes to look more Western. They want to have bigger eyes simply because they feel they look better.

Lähde - Kiina

Alla voi taas havaita kuinka sormella voi katsoa omaako Ricketts:in E-linjan mukaiset kasvot, jotka ovat enemmän tyypillisiä eurooppalaisille johtuen yleisesti ilmenevistä suorista kasvoista otsan ja leuan välillä, joka aiheutuu osaltaan siitä, että eurooppalaiset ovat yleisesti korkeanenäisiä tai toisin sanoen kasvon keskiosa työntyy eteenpäin.

Afrikkalaisilla ja aasialaisilla tahtoo keskiosa olla keskimäärin enemmän lättänämpi suun ollen eteenpäin työntynyt, mutta kyllä heilläkin ilmenee monenlaista ulkonäköä, että on esim. itäaasialaisia joilla kasvot ovat hyvin lättänät ja suorat sivusta katsottuna, jonka takia moni aasialainen haluaa kasvoihin kolmiulotteisuutta korkeammalla nenällä.

Vaikka Ricketts:in E-linja on hyvä eurooppalaisessa kauneusihanteessa, niin eihän muiden ihmisryhmien tarvitse tällaista noudattaa, jos nenä sattuu olemaan yleisesti lättänä, hampaat vähän eteenpäin työntyvät ja huulet suuret, niin silloin ei tietenkään täytä Ricketts:in E-linjan kriteereitä kuinka huulten tulisi pysyä viivan takana, joten tämä on enemmän eurooppalaisille pätevä, koska eurooppalaisen on helpompi täyttää kriteerit, jotka itsekin täytän.

Tällainen tapa mitata kauneutta on aiheuttanut netissä keskustelua ja hyvää kritiikkiä, joissa on tuotu esille, että jos omaa pitkän nenän tai suuresti eteenpäin työntyvän leuan, niin on kaunis. Ei ole kaunis, koska leaunpään tulisi olla suurin piirtein samassa linjassa otsan kanssa, kuten alla olevalla naisella näyttää olevan.

Tämän lisäksi nenä ei saa olla pitkä vaan nenän leveys ja pituus tulisi olla sama eli nenä on vähän kolmiomainen vaikkei täysin, koska nenässä täytyy myös olla normaalilta vaikuttavaa muotoa, mutta alla olevalla naisella näyttää olevan eurooppalaisen kauneusihanteen mukainen kaunis feminiininen nenä.

The one finger beauty test is making women crazyLähde
Dr. Ricketts was concerned that in the name of occlusion and alignment, orthodontists were actually making the esthetic appearance of some patients worse by not paying attention to what he called the “Esthetic Plane” or “E” plane. Fundamentally the “E” plane is simply a line drawn from the tip of the nose to the tip of the chin. His key assessment was to look at how the upper and lower lip related to that line. 
Dr. Ricketts felt that to have a pleasing facial profile, in the average Caucasian face, the lower lip would be 2mm behind the line, and the upper lip 4mm behind the line, with variations being normal for patients of different ethnic backgrounds, but with some commonalities applying to all patients. 
Those commonalities would be that the closer to the “E” plane the lips are, in some cases even being anterior to the plane, the lips and teeth will dominate the smile with the nose and chin appearing weak. And the farther behind the plane the lips are, the more likely the nose and chin will dominate the smile. The key was to evaluate the “E” plane relationship prior to performing orthodontic treatment.
Lähde