11. joulukuuta 2014

Katukuva

Lueskelin pitkästä aikaa Robert Lindsay:n kirjoituksia, joissa usein käsitellään esim. rotujen eroja ja Yhdysvaltojen vähemmistöjä. Blogissa on ollut tänä vuonna juttua latinoista tai hispaanoista ja kommenteista löytyi mielenkiintoinen video Los Angeles:in keskustasta, jossa voi hyvin nähdä kuinka katukuvassa näkyy hyvin vähän valkoisia, mutta kuvassa oli koko ajan näkyvillä mainos, jossa on todennäköisesti tyypilliseen tapaan valkoinen tai eurokeskinen vaalea nainen häämekossa.

Googlen katukuvista voi tarkemmin tutkia, miltä katukuva näyttää eri puolilla kaupunkia ja samalla voi tutkia kuinka paljon katukuvassa näkyy esim. sekarotuisia pariskuntia, että pitävätkö tilastot paikkaansa myös katukuvan perusteella kuinka valkoiset naiset muodostavat moninkertaisesti parisuhteita mustien miesten kanssa ja vastaavasti valkoiset miehet moninkertaisesti aasialaisten naisten kanssa. Nähdäkseni sen perusteella, mitä olen Yhdysvaltojen katukuvaa tutkinut hyvin monietnisistä kaupungeista vastaa se aika hyvin tilastoja, että sekarotuisia pariskuntia näkyy myös aika vähän, joka on ymmärrettävää, jos suurin osa parisuhteista on saman rodun välillä.

Jos en ole väärässä tilastoidaan myös latinoiden ja valkoisten väliset parisuhteet sekarotuisiksi tai monietnisiksi vaikka pariskunnat olisivat ulkonäöltään hyvin samankaltaisia, joten tämän takia katukuvassa voisi nähdä tällaisia pariskuntia, mutta heitä ei pysty tunnistamaan. Lisäksi katukuvasta voi bongata vaikka valkoisen naisen mulattilasten kanssa ja vaikka heistä osa voi olla adoptoituja on tämäkin yksi tapa tunnistaa, että nainen on ollut tekemisissä mustan miehen kanssa vaikka olisi valkoisen naisen jo hyljännyt.

Katukuvaa katsoessa voi muutenkin pohtia parinvalintaa, että onko esim. valkoinen nainen yleensä halukas muodostamaan parisuhteen lyhyen mestitsi tai intiaani miehen kanssa ja tähän vastaus on, että todennäköisesti ei, koska tutkimusten mukaan yksi merkittävä parinvalintakriteeri naiselle on miehen pituus tai tarzanimainen ulkonäkö. Sitä onkin tutkimuksissa tuotu esille kuinka monet latinoiden ja valkoisten parisuhteet Yhdysvalloissa ovat enimmäkseen valkoisten näköisten latinoiden kanssa, joten tässä voimme myös havaita karusti ulkonäkö hierarkian kehittymisen ja tämän parinvalinnan vahvistaa myös Robert Lindsay omien havaintojensa perusteella.

Katso video - Lähde - Väestörakenne - White gentrification of South-Central L.A. begins

A Comment on US Black Culture
Chicano Is the New White

Patterns of Racial and Educational Assortative Mating in Brazil
Hegemonic Whiteness: A Qualitative Study of Fairness Advertisements in India

1.618 Symmetrical Female Face
The world’s most beautiful woman // Soprano Lina Cavalieri

Negotiating Beauty Ideals: Perceptions of Beauty Among Black Female University Students - The Dating Scene
What's Beautiful Now: The Allure American Beauty Survey

Is Black Beautiful? A Content Analysis of Beauty Characteristics of African-American Women in the Advertisements of Cosmopolitan and Essence
The Changing Demographic Profile of the United States

Uimarannalla makoiluun liittyen katselin joku päivä sitten Googlen katukuvalla Floridassa sijaitsevaa Santa Rosan uimarantaa, jota pitkin on joku mennyt kymmenien kilometrien verran, niin uimarannalla olevien ihmisten perusteella voisi sanoa yli 90% olleen valkoisia. Olen tuonut aina välillä esille kuinka katukuvan perusteella voi jossain määrin päätellä esim. sekarotuisten parisuhteiden määriä kuinka hyvin ne vastaavat tilastoja, mutta uimarannan perusteella valkoisten määrä uimarannalla ei vastaan Yhdysvaltojen väestön rakennetta.

Tämä on kylläkin tunnettua, että valkoiset tykkäävät uimarannoilla oleskelusta, kun taas mustille ja aasialaisille naisille uimarannalle meneminen tietää helposti ruskettumista, jota moni ei halua. Tästä huolimatta uimarannalla näkyi muutaman kerran ulkonäön perusteella itäaasialaistaustaisia perheitä, joissa oli paljon lapsia. En huomannut valkoista miestä aasialaisen naisen kanssa, mutta kyse on tietenkin siitä, että pariskuntien tunnistaminen ei ole yhtä helppoa kuin valkoisen naisen tunnistaminen mustan miehen tai mulattilasten kanssa, joita näkyi ainakin viisi kertaa. Mielenkiintoista oli myös havaita kuinka muutamilla valkoisilla perheillä oli mustia lapsia, mutta heillä oli nähtävästi myös biologisia lapsia, että todennäköisesti kyse oli adoptoiduista vaikka voihan osa mulateista olla hyvin mustan näköisiä valkoisesta äidistä huolimatta.

En tiedä kuinka paljon yleensä parisuhteita syntyy uimarannoilla, mutta jos uimarannat ovat täynnä enimmäkseen valkoisia, niin se osaltaan vähentää sekarotuisten tai monietnisten parisuhteiden syntymistä samaan tapaan kuin vaikka valkoisten ja mustien keskimäärin poikkeava musiikkimaku. Toisaalta, jos aasialaiset ja mustat naiset välttelevät enemmän uimarannalle menemisistä tummemman ihonvärin pelossa, joka ei vastaavasti ole varsinkaan mustalla miehelle ongelma, niin tällöin mustat miehet voivat ainakin tutustua valkoisiin naisiin. Kyllä tuolla uimarannalla myös näkyi mustia perheitä, mutta hyvin vähän, joka ei vastaa tilastoja.

Katsele amerikkalaisten makoilua uimarannalla - Demographics of Florida