11. joulukuuta 2014

Kauneusleikkaus

Youtube:ssa, kun katselee videoita kuinka "hirviöstä" tulee kaunotar tarjoaa sivusto lisää muita aiheeseen liittyviä videoita, jonka takia tuli vastaan alla oleva dokumentti Kiinasta, jossa aiheena on halu olla enemmän länsimaalaisen näköinen. Tämä on jokseenkin kiistanalainen asia, että joidenkin tahojen mukaan kyse ei ole halusta olla länsimaalaisen näköinen vaan kauniimpi, mutta kyllä kummatkin näkemykset ovat jossain määrin oikeita. Alla olevassa dokumentissa esim. haastatellaan kiinalaisia naisia, jotka tuovat esille sen, minkä itsekin olen useita kertoja tuonut esille, että itäaasialaisilla on yleisemmin lättänät kasvot ja yksi kiinalainen nainen tuo myös esille kuinka eurooppalaisten kasvoissa olisi syvyyttä tai kolmiulotteisuutta, jota ei tietenkään ole samassa määrin itäaasialaisten kasvoissa.

Jos todellakin länsimaalaisilla on kielteinen vaikutus kiinalaisille, niin mitä tässä oikeastaan pitäisi tehdä. Pitäisikö Kiinan kieltää lailla eurooppalaisten ja eurokeskisen ulkonäön omaavien kiinalaisten mallien käyttäminen ja pyrkiä saamaan ihmiset enemmän arvostamaan omaa ulkonäköään, koska kyllä kiinalaiset naiset ovat omalla tavalla kauniita, kuten tuossa dokumentissa olleet neljä naista, jotka ihastelivat aasialaisen mallin eurokeskisempää ja seksikkäämpää ulkonäköä. Pidän kuitenkin hölmönä ajatusta, että kyse olisi ainoastaan halusta olla länsimaalaisen näköinen tai länsimaalaisilla olisi tässä vaikutusta vaan kauneusleikkaussivustoilta voi mielestäni hyvin nähdä naisten usein näyttävän paremmilta, jos esim. silmät olivat alkuaan jotenkin väsyneen tai vihaisen näköiset. Kyse voi olla myös siitä, että aasialainen nainen, jolla on eurokeskisempi ulkonäkö näyttää eurooppalaisen näkökulmasta paremmalta, joten lopulta se on aasialaisten oma asia päättää millaisesta ulkonäöstä tykkäävät.

China's Tortured Beauties: Make Me Look Western


Lähde

Katselin tässä Kalifornian kauneusleikkaussivustoja, koska tuossa osavaltiossa varsinkin asuu paljon itäaasialaisia vaikka heitä on paljon myös esim. Havaiji:lla ja Kanadan Vancouver:ssa. Tässä voi samalla laittaa merkille kuinka ihmisillä on tapana muuttaa asumaan lähelle synnyinmaata, että Kiina, Etelä-Korea, Vietnam, Filippiinit ja Japani ovat oikeastaan kaukaisia naapurimaita Yhdysvalloille. Onhan tässä tietenkin poikkeuksia, kuten tuo New York, jossa on tietääkseni menossa "keltainen invaasio", että kaupungissa kiinalaisten määrä kasvaa kovaa vauhtia.

Kuitenkin Kalifornian sivustoja katsoessa tuli vastaan alla oleva näkemys, jossa kirurgi kiistää ainakin silmien osalta aasialaisten halun olla länsimaalaisen näköisiä vaan kauniimpia. Tästä pitäisi tehdä parempi tutkimus, jossa haastateltaisiin kirurgeja ja silmäleikkauksen käyneitä, että mistä tässä oikeastaan on kyse. Itse kallistun silmien osalta haluun olla kauniimpi, eikä yleensä länsimaalaisen näköinen, koska eihän noissa silmäleikkausten jälkeisissä kuvissa itäaasialaiset yleensä eurooppalaisilta näytä edes silmien perusteella vaan enemmän eurasialaisilta. Toisaalta tuossa yllä olevassa dokumentissa kiinalaiset naiset kehuivat eurooppalaisten ulkonäköä ja myös itäaasialaisilla kauneusleikkaussivustoilla voi nähdä hyvin usein kuvia eurooppalaisista naisista, joten ei ole ihme, jos syntyy käsitys halusta olla jossain määrin näyttävämmät kasvot omaavien länsimaalaisten näköisiä.
Lay, who has traveled extensively in Asia to educate colleagues about blepharoplasty (eyelid surgery) and rhinoplasty on Asian faces, says "The idea that women undergo these surgeries to look more Caucasian, or to 'Westernize' their features, reflects a lack of understanding of the Asian culture."

[...]

"Asian patients make modifications to their appearance for the same reasons people of all races do: to feel more confident and have features that they feel are more attractive."

[...]

"Quite simply," says Dr. Lay, "the reason Asian eyelid surgery is so popular is the same reason blepharoplasty in general is popular: because larger eyes are universally considered beautiful. Asian people – like most people - find larger eyes more attractive. It has little to nothing to do with the influence of Westernization."
Lähde

Olen muutaman kerran maininnut Real Self sivuston, jossa voi tutkia ihmisten huolia liittyen ulkonäköön ja voi myös havaita kuinka myös hyvin kauniit naiset haluavat muutoksia ulkonäköönsä vaikka siinä ei olisi mitään erityistä vikaa, mutta nainen haluaa esim. tehdä nenästä suoremman tai vieläkin pienemmän. Naisten halu saada pienempi nenä on kauneustutkimusten mukainen, koska yksi tärkeä tekijä naisen kauneudessa on pieni nenä verrattuna silmien kokoon, jotta nenä ei vie silmiltä huomiota. Aasialaiset vastaavasti haluavat usein nenälleen korkeutta, koska se vähentää kasvojen lättänäisyyttä, mutta nähtävästi myös vauvamaisuutta, jolloin näyttää ainakin eurooppalaisen silmissä aikuiselta. Alla on pari poimintaa Real Self sivustolta, jossa ensimmäisessä nähtävästi mustan ja saksalaisen sekoitus haluaa muokata ulkonäköään.

Toisessa linkissä eurasialainen haluaa enemmän eurooppalaisille tyypillisemmän nenän, joka on hyvin yleistä kauneusleikkauksissa, koska leveydeltään pieni nenä näyttää feminiiniseltä ja tämä on taas yksi syy siihen, miksi eurooppalaiset miehet eivät tykkää yleensä mustista naisista, koska heillä on keskimäärin levein nenä, mutta taas kerran eurooppalainen nainen ei näe mustan miehen leveässä nenässä ongelmaa, koska hän näkee sen maskuliinisena. Valitettavasti tällä voi kuitenkin olla kielteisiä vaikutuksia mulattityttärelle, jos hän perii leveämmän nenän, eikä pidä unohtaa esim. kähärän hiuksen, prognatismin ja tumman ihonvärin kielteisiä vaikutuksia naiskauneuden kannalta vaikkei eurooppalainen nainen useimmin näissä tekijöissä näkisi mitään ongelmaa mustan tai mulatti miehen ollessa kyseessä. Kolmannessa linkissä aasialainen nainen kertoo näyttävänsä mieheltä ja hänen siskonsa on kommentoinut kasvojen olevan sellaiset kuin olisi johonkin törmännyt, koska suun alue on edempänä ja kasvot ovat muutenkin lättänät. Neljännessä nähtävästi afroamerikkalainen nainen kyselee kirurgeilta mielipidettä nenästä ja kirurgit toteavat nenän olevan leveyden ja koon takia maskuliininen.

I Have Bimaxillary Protrusion. Should I Get Jaw Surgery or Braces? (photo)
I'm of mixed Asian-Caucasian heritage, and I want my nose to look more Caucasian rather than Asian.

I have a mouth that kind of juts out, making me look like a guy.
Rhinoplasty to Make Face More Feminine?

Facial plastic surgery 3d animations
Overweight and Obesity in the U.S.

CNN uutiskanavan tai sivuston vuoden vanha artikkeli aasialaisten kauneusleikkauksista, joissa kauneuskirurgin mukaan tehdään eurokeskisempi ulkonäkö, josta olen jossain määrin eri mieltä. Varmasti on itäaasialaisia naisia, jotka haluaisivat olla kauniin eurooppalaisen naisen näköisiä, mutta eipä nuo aasialaiset kauneusleikkausten jälkeen yleensä eurooppalaisilta näytä vaikka olisivat jokseenkin eurokeskisiä esim. suurempien silmien osalta, mutta siinä on nähdäkseni enemmän kyse halusta olla kauniimpi, söpömpi, sirompi ja miksei myös eurasialainen kuin eurooppalainen. Voihan sitä aina sanoa, että tässä halussa on kyse länsimaiden vaikutuksesta, mutta jospa sittenkin eurooppalaisilla vaan ilmenee sellaista ulkonäköä, josta ihmiset yleismaailmallisesti jossain määrin tykkäävät, jonka takia meillä on eurokeskinen kauneusihanne.
"Dr. Youn, my daughter is so ugly."

A Korean mother in her 50s sits before me in the exam room, her teenage daughter next to her.

"You need to fix her ugly nose, open up her eyes and give her a double fold of her eyelids," the woman says.

[...]

Plastic surgery is hot in Asia. One in five South Korean women from 19 to 49 have undergone cosmetic surgery, according to a 2009 survey from market-research firm Trend Monitor. That's reportedly compared to about one in 20 in the United States.

[...]

Asians generally have wider and flatter noses. Asian rhinoplasty narrows the nose and makes it project more, similar to a European look. Asian blepharoplasty creates an extra fold in the upper eyelid. While present in nearly all Caucasians, this extra fold occurs naturally in only 15% of East Asians.

While Asian plastic surgeons claim that these procedures are meant to retain their patients' ethnicities and make them generally more attractive, I don't buy it. To put it bluntly: Facial plastic surgery on Asians is about making a person look as Caucasian as possible.
Lähde

Julkkiksilla sanotaan usein olevan vaikutusta siihen millaisen ulkonäön ihmiset haluavat kauneusleikkauksilla, joten esim. korealaiset julkkikset eurokeskisemmällä ulkonäöllä vaikuttavat muihin korealaisiin, niin löysin tähän liittyen artikkelin, jossa kerrotaan vuosi kymmenten saatossa suosituista julkkiksista.
Catherine Zeta-Jones (31%) and Hugh Jackman (26%) epitomize the current ideal faces of beauty. Charlize Theron (23%) comes in second and Lucy Liu (1%) gets only a small vote. In the male category, Colin Farrell (21%) is right behind Jackman while Justin Timberlake (3%) comes in last. The present faces of beauty represent many features of the ideal. "Zeta-Jones has a short delicate jaw with small chin and nose, all of which are desirable for an attractive female face," said Dr. Pearlman.
Lähde

Alla olevassa tutkimuksessa tarkastellaan kauneuskirurgia sivustoja, että millainen on näiden sivustojen mukaan kauneusihanne. Ainakin oman tutkimukseni mukaan nettisivustot ympäri maailmaa ovat täynnä kuvia eurooppalaisista naisista. Alla olen korostanut yhden lauseen, jossa esille tuodut kriteerit näyttäisi täyttävän esimerkiksi tuo yllä olevassa kuvassa oleva nainen. Tämän lisäksi miehet näyttävät yleisesti tykkäävän pitkistä hiuksista ja vaaleasta ihonväristä naisella, että tuo malli täyttää myös nämä tekijät.

Sellainen tekijä kannattaa kuitenkin huomata tuohon infantile sanaan liittyen, että ainakin länsimaisen kauneusihanteen mukaan nenä ei ole vauvamainen vaan se on korkea. Tähän on monia syitä, koska eurooppalaiset ovat yleisesti korkea nenäisiä ei tästä syystä ole kaunista liian lättänä nenä, mikä on yleisempi aasialaisille ja afrikkalaisille. Lisäksi korealaisilla kauneusleikkaussivustoilla on tuotu esille, että korkeammalla nenällä saadaan itäaasialaisille tyypillistä kasvojen lättänäisyyttä vähennettyä ja tehtyä kasvoista aikuisemmat, koska kuten totesin on pienillä lapsilla lättänä nenä. Onhan tässä vielä yksi epäkorrekti tekijä, että leveä ja lättänä nenä on alkukantaisen ja maskuliinisen näköinen vaikka tämä nenätyyppi on luonnollista varsinkin kuumassa ja kosteassa elinympäristössä eläville ihmisille.
Physical beauty is one of the most highly coveted and admired characteristics in our society, largely due to its social and economic rewards (e.g., Olson & Marshuetz, 2005; Patzer, 2006). Beautiful people are more likely to get married and to marry wealthier spouses, are paid more, are considered experts more often (Etcoff, 2000), are better able to persuade others (e.g., Etcoff, 2000; Adamson & Galli, 2004), are better liked (Eagly, Ashmore, Makhijami, & Longo, 1991), and have greater social influence and acceptance (e.g., Kleck, Richardson, & Ronald, 1974; Debevec, Madden, & Kernan, 1986). In addition, beauty elicits more positive responses from others (Dion, Berscheid, & Walster, 1972); beautiful people are viewed as more competent, more credible, more trustworthy, smarter, kinder, and friendlier (e.g., Olson & Marshuetz, 2005; Etcoff, 2000; Patzer, 2006; Perlini, Bertolissi, & Lind, 1999).

Although there are desirable rewards for beauty, “what is beautiful” is often hard for people to articulate, and many believe beauty is based on the beholder (Etcoff, 2000). However, studies show universal preferences for male and female physical features that embody youth, strength, and health (Patzer, 2006, p. 63). Regarding females, we are attracted to infantile features in the center of the face—big eyes, small nose, full lips, flawlessly smooth and radiant skin—and mature features on the outer face—high cheekbones—both of which are hallmarks of youth and fertility (Etcoff, 2000; Cunningham, Roberts, Barbee, Druen, & Wu, 1995). Male beauty, on the other hand, is harder to define, because female beauty is more socially valued so researchers focus more on female beauty (Blum, 2003). However, there is still consensus in the limited studies on ideal male beauty with more mature, dominance-evoking (i.e., not babyish) male features, such as heavy brow ridges, deep-set eyes, prominent and muscular chins, and elongated faces, considered beautiful (Etcoff, 2000, p. 155).

[...]

Related to the evolutionary studies are studies exploring preferences for hair and eye color. Studies have found blonde females are seen as the most attractive (Feinman & Gill, 1978; Jacobi & Cash, 1994; Sorokowski, 2008), and 27 of 51 Miss America winners have been blonde (http://www.missamerica.org). Schweder (1994) found women change their hair color to those shades that are more rare in the general population. Since more than 500 blonde shades outsell other hair colors 5 to 1, and only 2% of the population has naturally blonde hair, it is likely blonde is considered rare and ideal in the United States (Etcoff, 2000). In addition, blonde hair is strongly associated with youth, attractiveness, and beauty, and a more youthful look is often what people seek in cosmetic surgery (Etcoff, 2000; Jacobi & Cash, 1994; Sorokowski, 2008).

[...]

Regarding eye color, the few studies in existence looked at colored contact lens sales. Blue-colored contacts are the top-selling contact color (Cox & Lauerman, 1998). A 2005 AllAboutVision.com survey of 39,000 people found 28% of women would choose green-colored contacts, 23% blue, and 6% brown. Similarly, men preferred lighter colored contacts—28% blue, 19% green, and 5% brown (http://www.allaboutvision.com/contacts/colors.htm). In addition, Patzer (2006) reports that studies from the 1970s and of medieval writings both state a preference for women who have blue eyes. On the other hand, Simpson, Sturges, and Tanguma’s (2008) study on toothpaste ads found brown and green eyes were considered more attractive than blue. However, the majority was Hispanic and 80% had brown eyes, which could account for the preferences.

[...]

Besides male and female ideal bodies, a few studies have looked at women’s hair color. Sorokowski (2008) analyzed 500 Internet ads, finding older women were more likely to dye their hair blonde. This finding signals a possible attempt to regain a youthful appearance. Moreover, Rich and Cash (1993) studied cover models in Ladies’ Home Journal, Vogue, and Playboy, finding blondes were the most prevalent in Playboy and overrepresented in all magazines. In contrast, Han and de Gregario’s (2006) study of TV commercials found more women were brunette (44%) than blonde (37%), but the results were not statistically significant.

[...]

Hypotheses 8 and 9 stated there would be more light-eyed men and women; however, this held only for the women. In terms of genetics, it is more likely for a brunette to have brown eyes, as both are dominant genes, which explains why there may have been more men with dark eyes (e.g., Henss, 2010). However, the preponderance of brunette women with light eyes may have been a conscious decision to create a more striking contrast in the women. Visually, the light eyes will pop from the dark hair, making the woman more noticeable. Furthermore, Western society tends to deem “what is beautiful,” particularly for women, as what is rarer in the population, and only 17% of Americans have blue eyes (Frost, 2006; Belkin, 2006). Genetically speaking, dark hair and light eyes are a rarer phenomenon, and blue eyes are less common in women than in men (e.g., Henss, 2010; Chang, 2008). In addition, evolutionary psychologist Carolyn Kaufman said that light eyes are more alluring because dilated pupils, a signal of pleasure and happiness, are easier to see on lighter eyes, giving lighter eyes a “natural appeal” (Belkin, 2006, para. 15).
Lähde

Peggy Heng's Camouflage Surgery Make Over Story

Tuossa yllä olevassa linkissä kerrotaan singaporelaisesta mallista ja bloggaajasta, jolle tehtiin 17 500 dollarilla kasvoihin muutoksia. Nainen sai kaiken ilmaiseksi, mutta hänen täytyy olla seuraavan viiden vuoden ajan korealaisen Item Clinic:in lähettiläs Singaporessa. Alla olevasta linkistä pääsee katselemaan kuvia naisesta Koreassa kuinka hänellä on katukuvassa siteet kasvoillaan. Tässä voi sitten taas tarkkailla, että miten naiset itse näkevät kauneuden. Blogissaan Peggy suosittelee Misakin värilinssejä, joten laitoin tuohon linkin.

Plastic Surgery Journey
Blogger is happy to blab about face job
Misaki
Galán, herself, is an interesting case study in ethnic assimilation, a fact made most telling in her self-help book The Swan Curriculum. "I was twenty-three with a perm, gapped teeth, and a Frida Kahlo unibrow," she confesses (np). But after a "boob lift," lipo-suction, a nose job, and extensive therapy and life coaching, she considers herself attractive, a fact validated, she notes, by being listed as one of People Magazine's "most beautiful people" (significantly, not People's Hispanic edition). Though the color of her skin did not change, the markers of ethnicity on her body did. Historically, as Elizabeth Haiken notes, plastic surgery has been consistently used so that "immigrants and members of less-favored ethnic groups" can claim the ability to alter their identification as "something 'other' than the Anglo-Saxon American standard" (182). In a 2004 interview, Galán proudly claimed her Cuban heritage, and announced, "my mission is to tell the story of Latin people in the U.S." ("Swan Creator"). When only 5% of applicants to the first season of The Swan were Latina, Galán actively worked to recruit greater diversity, going to Spanish radio stations and placing ads in Spanish-language papers (Case). And yet, such commitments to ethnic diversity wavered in 2006-7 when during pre-production for The New You, Galán said that after The Swan, "I realized that the first half of my career, dedicated to producing shows for the Latino market, was probably over. The second half of my career would be devoted to helping women stay well, live longer and feel beautiful" (Carrison). Though such goals do not automatically exclude ethnicity, Galán's remarks suggest that ethnicity served a limited function. Situated in her own Hollywood mansion and now called a "media tycoon," Galán's professional success seemingly allows ethnicity to take a back seat to her transcendent identity as a beautiful and successful woman.
Lähde

Löysin tutkimuksen koskien taiwanilaisten halua muokata ulkonäköään kauneusleikkauksilla, johon yhtenä syynä olisivat itäaasialaiset julkikset.
Second, as Japan and Korea fever expand to Taiwan gradually, consumers would like to own the same things that Japanese or Korean stars have, such as clothes, bags, shoes, and so on; furthermore, the technology of Plastic Surgeries imported in Taiwan at this moment because consumers want to change their appearances to make themselves more like their favorite stars through plastic surgery (Xiao, 2010). Plastic surgery has been gaining popularity from these fevers. Moreover, stars’ fair skin, soulful eyes, and chiseled features become the symbols of “beautiful” and consumers try to copy them.

[...]

In prior literature, other cultures such as Korean and Japanese television drama or idols lead fashionable trends and people try to follow them even undergoing plastic surgery to imitate them (Xiao, 2010). However, the results reveal that “imitating idols” and “Effecting by media” are slightly the main reason of undergoing plastic surgery.
Lähde
First, the eyes are said to be the windows to the soul and are very important. Smaller eyes tend to make you look cold or give off an untrustworthy impression.

[...]

Next, the nose, centrally located on the face is important. A nose that is hooked can make you appear fierce, and a flat nose can make your face look flat. A nose that is proportional and in balance can help you give off a good impression.

[...]

Faces with excessively developed cheekbones can make your face wider and also make you appear older than you look. When the front cheekbones are protruding, you can appear dull. Square jaw, protruding lip, long jaw, and other facial asymmetries can make you appear overbearing and unnatural.
Lähde

My friends call me ‘hexagon’ because my face is so angular. Sometimes I want to dye my hair a bright color but I get worried it might make my face look wider.

I search online for hair dos and hair colors that suit my face, but because I have protruding cheeks, I get called a ‘skeleton’ sometimes. So naturally, I take pictures with a slight tilt.
Lähde